Hlavní Potraviny Konzumace plísňových sýrů – Co byste měli vědět?

Konzumace plísňových sýrů – Co byste měli vědět?

by Martin Balko

Buď je milujete nebo nedokážete ani cítit. Takové jsou plísňové sýry. Když se řekne plísňový sýr, většina lidí ohrnuje nos a plíseň si spojuje s něčím porouchaným, starým a škodlivým. Výjimkou jsou však plesnivé sýry, na kterých si mnoho lidí dokáže pochutnat. Aflatoxiny a mykotoxiny mohou působit různé karcinogenní choroby či narušovat respirační systém, ale mlékaři používají speciální vyšlechtěné druhy plísní, které na organismus nemusí působit toxicky.

Pokud objevíte na potravinách plíseň, velkoryse ji odříznete nebo ihned zlikvidujete celý produkt. To je samozřejmě správné a důležité, protože většina druhů plísní vytváří toxiny, které jsou nebezpečné. Mnoho plísní se také nenápadně šíří uvnitř jídla.

Není je plíseň jako plíseň.

Při určitých druzích sýrů však plíseň vůbec nevadí, právě naopak. Sýry, jako roquefort nebo gorgonzola jsou přímo poseté plísní. A přesto je někteří nejen jedí, ale také považují za pochoutku.

Pozor! Všechny ostatní druhy plísní kromě těch, které jsou záměrně vyráběny během procesu zrání, jsou zdraví škodlivé. Napadený sýr by se měl vyhodit, protože i v těchto potravinách se už plíseň může v produktu neviditelně rozšiřovat dál.

Zajímavosti o plísňovém sýru

V 100 gramech plísňového sýra se nachází asi 30 gramů tuku. Většina z nich je nasycená. Různé druhy sýra obsahují rozličné vitaminy ze skupin A, B, D, E a K. Také obsahují minerály jako sodík, vápník, draslík, fosfor, selen, hořčík, zinek nebo železo. Plísňové sýry obsahují tytéž látky, jako klasické sýry, dodatečně však v sobě mají i kultivované plísně.

Typy plísní

  • Plísňové sýry mají nejčastěji tyto barvy plísní:
  • Modrá (Niva, Roquefort)
  • Bílá (Hermelín, Encián, Cammembert)
  • zelená

Druhy plísňových sýrů

Roquefort

Nejznámějším druhem plísňového sýra je pravděpodobně “rokfort”. Tento druh sýra obsahuje ušlechtilou plíseň Penicillium roqueforti. Jeho chuť je speciální a má ořechovou nuanci.

Niva

Syr niva je prospěšná pro naše zdraví v mnoha ohledech. Poskytuje především množství zdravých enzymů, má vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků. Niva se považuje za produkt pro fajnšmekry. Abyste si mohli vychutnat její skvělou chuť, měli byste ji umět dobře skladovat, zabalenou a v chladničce.

Gorgonzola

Dalším typickým plísňovým sýrem je Gorgonzola. Je to velmi oblíbený druh italského sýra. V sýru se smísí kravské a kozí mléko. Má pikantní chuť a aroma a často se konzumuje s těstovinami a pizzou.

Bleu d’Auvergne

Bleu d’Auvergne je poměrně tlustý plísňový sýr. Vyznačuje se ostrou chutí a aroma. V chuti cítit lehké travnaté tóny.

Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert je další francouzský plísňový sýr. Ze všech známých odrůd má nejjemnější konzistenci. Jeho barva je žlutooranžová, má velmi jemné aroma.

Camembert

Camembert je měkký sýr s krémovitou konzistencí. Plíseň se nachází na povrchu ve formě kůrky, vnitřek je žlutavý a pružný. Doporučuje se konzumovat s červeným vínem.

Brie

Francouzský sýr, známý měkkým, jemným a smetanovým těstem s tenkou vrstvou plísně na povrchu se hodí nejen k vínu, ale i jako dezert. Jeho sladkou chuť si můžete vychutnat na teplé topince.

Plísňový sýr a mléčné výrobky v těhotenství

Jak je to s plísňovými sýry v těhotenství?

Plísňové sýry jsou pro těhotné ženy tabu, ale není to způsobeno samotnou plísní. Houby, které se používají při výrobě potravin jsou neškodné, protože neprodukují žádné toxiny (mykotoxiny). Většina z těchto sýrů je však produkován na surové bázi a ty mohou nést riziko bakteriální infekce – listerióza. 

Zdraví dospělí obvykle přežijí takovou nemoc bez poškození na zdraví, ale u těhotných žen to může způsobit závažná onemocnění a může poškodit nenarozené dítě. Jestliže jste ale milovnice těchto sýrů, zkuste se poradit s lékařem a jistě společně najdete nějaké řešení, jak si jednou za čas pochutnat.

Pozor i na konzumaci mléka v těhotenství

I když se o mléku říká, že je zdroj vápníku, bohatý na bílkoviny, obsahuje vitamín D, mějte na paměti, že složení mléka a mléčných výrobků se mezi značkami může lišit. Dejte tedy pozor na pití mléka během těhotenství. Když to budete s konzumací přehánět, může to způsobit nadýmání či poruchy trávení.

Tip: Jako alternativu můžete vyzkoušet rostlinné mléka, obohacené o vitamíny a minerální látky.

Existují jisté skupiny lidí, které by se měly plesnivým sýrům raději vyhýbat. A to např.

  • lidé trpící mykózami
  • celiaci
  • pacienti s laktózovou intolerancí
  • malé děti
  • pacienti s onemocněním jater
  • těhotné ženy

Kromě toho neexistuje pravděpodobně žádný důvod bát se konzumace plísňových sýrů.

Recept

Jednoduchý těstovinový salát s plísňovým sýrem Niva

Suroviny na 4 porce:

  • 1/2 balíčku těstovin
  • 150 g sýr Niva
  • 2 PL olivového oleje
  • 3-5 stroužků česneku

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. Pak je sceďte a nechte okapat.
  3. Mezitím si do misky nastrouhejte Nivu a prolisujte česnek.
  4. Přidejte olivový olej a nakonec vše vmíchejte s vychladlými těstovinami.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.