Jód – nevyhnutelný pro činnost štítné žlázy, která svými hormony působí na látkovou přeměnu bílkovin, tuků a sacharidů.. Je obsažen v hormonech tyroxinu a trijódtyreoninu. Působí i na činnost oběhového ústrojí a na metabolismus v kosterních svalech. Zajišťuje produkci tepla v organismu.
U dětí podporuje duševní a mentální vývoj. Nedostatek ve stravě bývá příčinou zvětšení štítné žlázy (struma). Jód výrazně ovlivňuje nervový systém. Mírný nedostatek vede k poruše smyslového vnímání a ke snížení psychické a fyzické výkonnosti.
DDD 125 mikrogramů. Velké dávky jsou škodlivé. Nadbytek tuků a nedostatek bílkovin ve stravě způsobuje snížené vstřebávání jódu.
Zdroje I mořské ryby, ústřice, oliheň, vejce, mléko, jodidovaná sůl.
Jód je významnou látkou zabraňující činnosti a množení mikrobů, neboť působí na všechny mikroorganismy, kvasinky a některé viry. Jod je prakticky nerozpustný ve vodě, ale dobře rozpustný v alkoholu.
Dále je jod nezbytným prvkem pro tvorbu hormonů štítné žlázy v těle, které udržují optimální látkovou přeměnu uvnitř buněk, ve tkáních a tím ovlivňují fyziologický a duševní vývoj, činnost nervové tkáně a nakonec i přeměnu energie v těle.
Jód se používá k dezinfekci dutiny ústní a hltanu, při různých zánětlivých a infekčních chorobách hrtanu, mandlí, jazyka a při tvorbě drobných puchýřků v dutině ústní a také k místní dezinfekci kůže.