Sodík – důležitý pro udržování osmotického tlaku tělesných tekutin. Zabraňuje ztrátám vody v organismu a je důležitý pro nervosvalovou dráždivost. Při nadbytku Na dochází k zadržování vody v mezibuněčných prostorách a může vést k otokům. Zvýšení příjmu K a snížení příjmu Na ve stravě vede ke zvýšenému vylučování vody z těla.
Zdroje Na – kuchyňská sůl (její denní příjem nejvýše 5-6g, ideálně však 1,5-2g), trvalé přesolováni vede k hypertenzi.
Chrání tělo před ztrátami vody. Další jeho funkce spočívá v udržení svalové dráždivosti a prostupnosti buněčnou membránou. Vzhledem k tomu, že je sodík hnací silou mnohých životně důležitých pochodů v organismu, podporuje zvyšování celkové aktivity. Je to silně pozitivní prvek. Jeho spotřeba výrazně stoupá při vyšší tělesné zátěži. Sodík je hlavním kationtem tělesných tekutin vyskytujících se mimo buňku. Nedostatek sodíku v těle i jeho přemíra způsobuje mnohé problémy. Obsah sodíku v těle regulují především ledviny, 90% přijatého sodíku se vylučuje močí.
Sodík se používá: k odstranění poruch metabolismu sodíku, což je vždy provázeno poruchou metabolismu vody. Používá se při nedostatečné hladině sodíku v krevní plazmě s dehydratací (odvodněním) organismu, kdy dochází ke snížení mimo-buněčných tekutin v těle a ke zvýšení tekutin uvnitř buněk. Dále se používá při vysokých ztrátách sodíku, tj. při déletrvajícím zvracení a průjmech, při velkých ztrátách vody a solí u popálenin.