Selen – jeho funkce je nezastupitelná. Společně s vit. E působí jako součást antioxidantů a podílí se na odstraňování volných radikálů z buněk. Je důležitý pro krevní oběh, funkci štítné žlázy, práci srdce, spolu s Mg a vit. E léčí AP.
DDD není přesně stanovena, 70mikrogramů. Ve větších dávkách je škodlivý. Měl by být přijímán v rovnováze s vit. E.
Zdroje Se – mořské ryby (hl. sledi), krabi, humři, langusty, paraořechy, celozrnná mouka a pečivo, ledviny, játra, srdce, droždí, žloutky, kukuřice, Corn flakes, houby, pšeničné otruby a klíčky, mléko, rajčata, česnek.
Selen je stopový prvek velmi důležitý pro lidský organismus. Je obsažen v červených krvinkách, v játrech, je součástí řady enzymů v buňkách, které mají proti-radikálové působení, tudíž chrání organismus před radikálovým poškozením, k němuž může docházet při stresu.
Selen oddaluje patologický proces stárnutí. Další jeho funkce spočívá v zamezení vzniku krevních sraženin, zvyšuje účinnost imunitního systému a odolnost organismu vůči virovým a bakteriálním infekcím. Selen zamezuje vzniku rakoviny a neutralizuje škodlivé účinky těžkých kovů a jiných toxických látek v těle.
Selen se dodává při jeho nízkém příjmu v potravě (studenti s nevyváženou stravou, vegetariáni, staré osoby, těhotné a kojící ženy, kuřáci, chronicky nemocní jedinci), při vysokém příjmu těžkých kovů, jako doplněk při nadměrném poškození organismu v důsledku dlouhodobého stresu, kdy se vyčerpávají zásoby selenu v těle.
Používá se dále preventivně k tomu, aby se zabránilo vzniku srdečního infarktu, kornatění tepen a výskytu rakovinotvorného onemocnění. Selen chrání organismus také před výskytem nervových obtíží.