Jak postupovat při mražení jídel

by redakce
Jak postupovat při mražení jídel?

Stává se to stále – neodhadnete nákup, úroda ze zahrady je větší, než jste čekali… A tak stojíte před rozhodnutím, co s nadbytkem potravin. Můžete je vyhodit, což je velmi neekonomické a neekologické. Můžete je, například v případě větší úrody ze zahrady, rozdat přátelům. Nebo si je můžete zamrazit na později. Jak správně ukládat jídlo do mrazáku, aby si ponechalo chuť a co nejvíce vitamínů?

Teplota je základ

Ideální teplota v mrazáku se pohybuje kolem -18 °C. Není to však jediná teplota, kterou bychom měli hlídat. Aby správná teplota v mrazáku zůstala, je třeba hlídat i teplotu v okolí mrazáku. Zde by teplota neměla překročit 32 °C, a proto mrazák nedáváme do blízkostí spotřebičů, které produkují teplo. Když už je řeč o teplotě, tak pro správné zmrazování jídel je třeba hlídat teplotu vkládaných potravin. Pokud do mrazáku dáváte jídlo ještě teplé, dochází k velkému rozdílu teplot mezi vkládanou potravinou a teplotou v mrazáku. Vzduch poté na sebe začne vázat vodu a vzniká námraza v mrazáku, která ovlivňuje jeho funkce.

Vhodná mraznička

Ke správnému uchování potravin zmražením potřebujete kvalitní mrazničku. K výběru kvalitní a energeticky nenáročné mrazničky vám pomohou nové energetické štítky.

Ke správnému uchování potravin zmražením potřebujete kvalitní mrazničku.

Fotografie z Pixabay.com Pixabay License

Nejčastěji se v domácnostech nacházejí kombinované chladničky s mrazákem, které mají výhodu úspory místa a zejména jsou finančně dostupnější. Kombinované chladničky ale mívají často malý objem mrazáku, a tedy jste velmi omezeni v množství potravin, které zde můžete uložit. Ideálním řešením, pokud často zamrazujete, jsou pultové mrazáky s funkcí rychlého zchlazení potravin. Díky nim získáte více prostoru pro uchování potravin a funkce rychlého zchlazení zanechá vašim potravinám svěžest a maximální možnou míru vitamínů.

Zmrazování potravin

Dost často se můžete setkat s názorem, že mražená jídla nejsou dobrá. Dle některých mražené potraviny ztrácejí důležité živiny a také ztrácí na chuti. Je to pravda napůl. Je totiž velmi důležité:

  • jaké potraviny,
  • v čem,
  • jak zamrazujete.

Jaké potraviny zmrazit

Toto je velmi důležitý aspekt, který má vliv na to, v jakém stavu bude potravina po rozmrazení. Existují potraviny, co rozhodně nepatří do mrazáku. Jedná se například o zeleninu a ovoce bohaté na vodu. Cuketa, květák, dýně či jablka do mrazáku nepatří. Důvodem není to, že by se tyto potraviny zkazily, ale pustí vodu a po rozmrazení bude konzistence kašovitá. Například česnek můžete do mrazáku uložit bez problémů.

U některých mléčných výrobků dojde k oddělení tuku od vody, a proto smetanu nebo omáčku obsahující  smetanu a majonézu do mrazáku také nedávejte. Avšak máslo do mrazáku naopak uložit můžete, aniž by přišlo o chuť a konzistenci. Tvrdé sýry ukládejte ideálně v nastrouhané formě.

Hotová jídla do mrazáku uložit můžete, ale s ohledem na to, co bylo zmíněno výše – a navíc by neměla být teplá, ale řádně vychlazená. Samozřejmě se také musíte zaměřit na přílohy, které ukládáte – například rajče do mrazáku nepatří kvůli velkému obsahu vody. Dále byste se měli vyhnout mražení hotových jídel v případě, že se jedná o jídla smažená a obalená ve strouhance. Strouhanka na sebe totiž váže vlhkost. Ale například plněné papriky do mrazáku můžete uložit bez obav v syrové i v uvařené formě.

Tlačenka do mrazáku také nepatří, protože po rozmrazení bude být jinou konzistenci a ztratí na chuti.

Většina potravin je však k zamrazení vhodných, ale je třeba je uložit správně, o tom budou další 2 podkapitoly, a hlídat dobu uložení v mrazáku. Mnoho lidí, zejména starších, má mylnou představu, že zmrazené potraviny vydrží v mrazáku roky. Není tomu tak!

  • Jak dlouho vydrží kuřecí maso v mrazáku? Maximálně 12 měsíců.
  • Jak dlouho vydrží ryba v mrazáku? Sladkovodní 3 měsíce, mořské ryby až 12 měsíců.
  • Jak dlouho vydrží mleté maso v mrazáku? Jen 2 měsíce.
  • Jak dlouho vydrží máslo v mrazáku? Maximálně 6 měsíců.

Například houby pak do mrazáku můžete uložit bez obav, ale je lepší je předtím upravit. Jak zpracovat houby do mrazáku? Dušením. Postačí dát do hrnce trochu vody, dát do ní nakrájené houby a poté 5 minut podusit. Okapané a vychladlé houby vložíme do sáčku či krabičky a můžeme zamrazit.

Pozor také na to, že ačkoliv jsou potraviny k zamrazení vhodné, lze to udělat pouze jednou. Například opakovaně rozmrazené a zmrazené máslo ztratí veškerou chuť. U masa toto platí dvojnásob, protože rozmražené maso je náchylnější k bakteriím a je třeba jej ihned zpracovat. Můžete jej poté znovu zamrazit jen v tepelně upravené formě.

V čem potraviny ukládat

Již jsme si řekli, co můžete a nemůžete zamrazovat. Je však ještě jeden velmi důležitý krok, a to správné zvolený obal, ve kterém budete zamrazovat. Pokud zvolíte krabičku, ujistěte se, že je vhodná pro zamrazení. To samé platí u sáčků. Na zvolený obal je vhodné napsat, co je uvnitř a kdy to bylo uloženo.

Jak zamrazovat

Zde jen zopakujeme výše zmíněné, že je třeba nechat veškeré potraviny vychladnout, abychom předešli zmražení mrazničky, a tedy i snížení rychlosti zamražení. Ideálně, pokud to naše mraznička má, zvolíme přihrádku pro rychlé zchlazení.

U každé potraviny byste si měli najít, jaká je vhodná úprava před zamrazením – někdy je třeba potraviny podusit, jindy nechat řádně usušit atd. Do mrazáku můžete potraviny například zavařit, zavakuovat atd.  Zde pro vás máme ucelený přehled zpracování jídel před zamrazením.

Rozmrazení – poslední krok k úspěchu

Nejideálnější způsob rozmrazení, abyste na konci nezkazili veškeré vaše dosavadní snahy, je přes chladničku. Jedná se o pomalé rozmrazení, kdy nejdříve dáte potravinu do chladničky a teprve poté vyndáte na pokojovou teplotu.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.