Přírodní oranžové zlato, tak se přezdívá rakytníku. A víte proč? Jeho příznivé účinky na naše tělo jsou velice rozsáhlé. Představuje obrovský zdroj vitamínů. Kořeny jeho použití sahají až do starověkého Říma.
Obecné informace
Rakytníkový olej se vyrábí z rostliny zvané rakytník řešetlákový, z jeho semen a plodů. Jeho využívání je velice rozsáhlé napříč světem, kulturami a věkem. Jeho latinské jméno, Hippophae rhamnoides, získal díky využívání za vlády Alexandra Makedonského. Vojáci ho používali k obnovení sil svých i sil koní. Koně pak měli lesklou srst. Odtud tedy to jméno “hippos” = kůň a “phaes” = lesk.
V dnešní době se lidé k blahodárným účinkům rakytníků opět vracejí a jeho využití existuje napříč odvětvími. Setkat se s ním můžete jak v lékařském, potravinovém tak i kosmetickém průmyslu.
Léčebné účinky
Lidé se naučili tuto rostlinu využívat naplno (kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo), a tak žádná část použité rostliny nepřijde nazmar.
Jeho účinky jsou velice rozsáhlé. Užívají se při oslabení organismu na posílení imunity, při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci. Dále mají pozitivní vliv na trávení a protibakteriální účinky.
Rakytníkový olej často využívá k regeneraci, tzn. podporuje růst vlasů i tkání a pomáhá při hojení ran. Léčí také veškeré popáleniny, omrzliny nebo bércové vředy. Používá se i při léčbě akné, ekzémů či psoriázy/lupénky.
Jeho využití tedy najdeme při jakémkoliv poranění či onemocnění kůže. Kromě příznivých účinků na kůži, trávicí ústrojí a rakovinu, má vliv i na onemocnění očí, jako je poškození rohovky nebo zánět spojivek.
Nakonec jeho využití nalezneme i při posílení imunity a léčbě nachlazení.
Jaké látky rakytník obsahuje?
- Vitamin A – nejznámějším zdrojem tohoto vitaminu je sice mrkev, ale v rakytníku je ho 3x více. Pomáhá zlepšovat zrak, funkci mozku, plic, trávicího ústrojí a prostaty, navíc má antioxidační účinky
- Vitamin B (B1, B2, B6) – přispívá ke správnému fungování celého organismu.
- Vitamin E – také známý jako vitamin mladosti, působí jako biogenní stimulátor, tzn. regeneruje poškozenou kůži a sliznici. Má také vliv na růst nových a zdravých tkání.
- Omega – 3, 6, 9 mastné kyseliny – známé jako zdravé tuky. Jsou součástí každého vyváženého jídelníčku a chrání naše buňky před poškozením.
- Vitamin D – přispívá k růstu kostí.
- Vitamin F – má vliv na naši energii, kondici vlasů, pokožky a nehtů. Také pomáhá snížit cholesterol v krvi a chrání játra.
- Vitamin K – zvyšuje srážlivost krve, což je zabraňuje zvýšenému krvácení a modřinám.
- Vitamin P – ochraňuje organismus a přispívá k lepší obranyschopnosti. Je podporou při virových onemocněních a oparech.
- kyselina listová – napomáhá krvetvorbě a při těhotenství ke správnému vývoji plodu.
- Omega – 7 (palmitoolejová kyselina) – léčí popáleniny.
- Třísloviny – mají detoxikační účinky. Svoji roli hrají také v boji proti zánětům v trávicím traktu.
Teď je již zřejmé, že rakytník má nespočet příznivých účinků na naše tělo a může být lékem na různé zdravotní potíže. Jako prevenci zařaďte rakytník do svého jídelníčku také a budete v bojích proti nemocem vždy vítězem.
Nakonec pár tipů na kulinářské využití: Z rakytníku si můžete vyrobit osvěžující limonádu nebo sladký sirup. Pokud máte rádi sladké, oceníte rakytníkové marmelády nebo med. Pro svou kyselost je výborný v kombinaci se sladkým (doporučujeme namazat chleba medem a posypat plody rakytníku, budete se jen olizovat).