Přírodní oranžové zlato, tak se přezdívá rakytníku. A víte proč? Jeho příznivé účinky na naše tělo jsou velice rozsáhlé. Představuje obrovský zdroj vitamínů. Kořeny jeho použití sahají až do starověkého Říma.
Obsah článku
Obecné informace
Rakytníkový olej se vyrábí z rostliny zvané rakytník řešetlákový, z jeho semen a plodů. Jeho využívání je velice rozsáhlé napříč světem, kulturami a věkem. Jeho latinské jméno, Hippophae rhamnoides, získal díky využívání za vlády Alexandra Makedonského. Vojáci ho používali k obnovení sil svých i sil koní. Koně pak měli lesklou srst. Odtud tedy to jméno “hippos” = kůň a “phaes” = lesk.
V dnešní době se lidé k blahodárným účinkům rakytníků opět vracejí a jeho využití existuje napříč odvětvími. Setkat se s ním můžete jak v lékařském, potravinovém tak i kosmetickém průmyslu.
Léčebné účinky
Lidé se naučili tuto rostlinu využívat naplno (kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo), a tak žádná část použité rostliny nepřijde nazmar.
Jeho účinky jsou velice rozsáhlé. Užívají se při oslabení organismu na posílení imunity, při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci. Dále mají pozitivní vliv na trávení a protibakteriální účinky.
Rakytníkový olej často využívá k regeneraci, tzn. podporuje růst vlasů i tkání a pomáhá při hojení ran. Léčí také veškeré popáleniny, omrzliny nebo bércové vředy. Používá se i při léčbě akné, ekzémů či psoriázy/lupénky.
Jeho využití tedy najdeme při jakémkoliv poranění či onemocnění kůže. Kromě příznivých účinků na kůži, trávicí ústrojí a rakovinu, má vliv i na onemocnění očí, jako je poškození rohovky nebo zánět spojivek.
Nakonec jeho využití nalezneme i při posílení imunity a léčbě nachlazení.
Jaké látky rakytník obsahuje?
- Vitamin A – nejznámějším zdrojem tohoto vitaminu je sice mrkev, ale v rakytníku je ho 3x více. Pomáhá zlepšovat zrak, funkci mozku, plic, trávicího ústrojí a prostaty, navíc má antioxidační účinky
- Vitamin B (B1, B2, B6) – přispívá ke správnému fungování celého organismu.
- Vitamin E – také známý jako vitamin mladosti, působí jako biogenní stimulátor, tzn. regeneruje poškozenou kůži a sliznici. Má také vliv na růst nových a zdravých tkání.
- Omega – 3, 6, 9 mastné kyseliny – známé jako zdravé tuky. Jsou součástí každého vyváženého jídelníčku a chrání naše buňky před poškozením.
- Vitamin D – přispívá k růstu kostí.
- Vitamin F – má vliv na naši energii, kondici vlasů, pokožky a nehtů. Také pomáhá snížit cholesterol v krvi a chrání játra.
- Vitamin K – zvyšuje srážlivost krve, což je zabraňuje zvýšenému krvácení a modřinám.
- Vitamin P – ochraňuje organismus a přispívá k lepší obranyschopnosti. Je podporou při virových onemocněních a oparech.
- kyselina listová – napomáhá krvetvorbě a při těhotenství ke správnému vývoji plodu.
- Omega – 7 (palmitoolejová kyselina) – léčí popáleniny.
- Třísloviny – mají detoxikační účinky. Svoji roli hrají také v boji proti zánětům v trávicím traktu.
Teď je již zřejmé, že rakytník má nespočet příznivých účinků na naše tělo a může být lékem na různé zdravotní potíže. Jako prevenci zařaďte rakytník do svého jídelníčku také a budete v bojích proti nemocem vždy vítězem.
Nakonec pár tipů na kulinářské využití: Z rakytníku si můžete vyrobit osvěžující limonádu nebo sladký sirup. Pokud máte rádi sladké, oceníte rakytníkové marmelády nebo med. Pro svou kyselost je výborný v kombinaci se sladkým (doporučujeme namazat chleba medem a posypat plody rakytníku, budete se jen olizovat).