Poptávka po biopotravinách stále roste a již dávno nejsou k dostání pouze v prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích. Není se čemu divit, pyšní se totiž vynikající chutí, vysokou kvalitou a jejich produkce je pečlivě kontrolována. Při jejich nákupu je ale třeba vzít v potaz i kratší trvanlivost a poněkud vyšší nároky na skladování.
Biopotraviny a jejich charakteristika
Biopotraviny se od potravin, které jsou vytvořeny běžným způsobem, v mnoha aspektech liší. A zdaleka nejde pouze o to, že jsou všeobecně považovány za zdravější. Mají celou řadu výhod, ale rovněž specifické vlastnosti a nároky.
Co jsou biopotraviny
Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství. Jejich výroba je přísně kontrolována a podléhá předepsaným normám.
Pokud biopotravina splňuje veškeré požadavky, může nést označení BIO doplněné nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. Právě prostřednictvím této ochranné známky si lze snadno a rychle ověřit, že se jedná skutečně o biopotravinu.
K nejoblíbenějším biopotravinám patří maso a uzenářské výrobky, vejce, ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky. Roste však i poptávka například po pivu či vínu.
Někdy se lze setkat s označením bio potraviny, případně potraviny v biologické kvalitě.
Hlavní benefity biopotravin
- Poctivá, přirozená a plnější chuť
- Obvykle nižší obsah vody
- Vyšší obsah cenných živin
- Bez přítomnosti pesticidů, antibiotik a dalších chemických látek
- Bez GMO (geneticky modifikovaných organismů)
- Záruka nezávadnosti (přísné kontroly kvality)
- Produkce biopotravin nezatěžuje životní prostředí
Specifické vlastnosti biopotravin
- Vyšší pořizovací cena (jejich produkce je nákladnější)
- Obecně kratší trvanlivost (neobsahují konzervační látky)
- Náročnější požadavky na skladování
Jak jednoduše na skladování biopotravin v kuchyni
Pokud jste se rozhodli do svého jídelníčku zahrnout biopotraviny, jistě chcete na maximum využít v nich obsažené mikroživiny v podobě vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Jejich znehodnocení dokáže zabránit šetrná příprava jídla, ale v neposlední řadě i správné skladování.
1. Skladování potravin v chladu
Vzhledem ke své podstatě neobsahují potraviny v bio kvalitě žádné konzervanty, což je činí náchylnějšími a snižuje jejich trvanlivost. Je proto třeba věnovat pozornost jejich správnému skladování a také je zavčas spotřebovat.
Zdroj: Pexels.com
Většinu biopotravin je nutné uchovávat v chladu. K tomuto účelu poslouží především chladnička , případně studená komora nebo sklep. Výhodou moderních ledniček je rovnoměrná cirkulace vzduchu a členění prostoru do chladících zón, což umožňuje chladit potraviny dle jejich individuálních potřeb.
Pamatujte na to, že se požadavky na skladování u jednotlivých druhů biopotravin liší:
- Mleté maso a vnitřnosti zpracujte ideálně ihned po nákupu.
- Ostatní čerstvé maso neskladujte déle než 2 dny, teplota v chladničce by navíc neměla přesáhnout 8 °C.
- Uzenářské výrobky se skladují nejlépe při teplotě okolo 4 °C. Rychleji se kazí ve vlhkém prostředí, jejich trvanlivost se proto prodlouží, pokud se místo igelitového obalu vloží do nádoby se vzduchotěsným víkem.
- Také čerstvá vejce patří na chladné místo. Měla by být spotřebována zhruba do 28 dní, přičemž tato doba se počítá od snášky.
- Čerstvé mléko je nepasterizované a i v chladu obvykle vydrží pouze několik dní.
- Mléčné výrobky v bio kvalitě se skladují v ideálním teplotním rozmezí od 4 do 8 °C. Je rovněž třeba počítat s obecně nižší trvanlivostí oproti běžným produktům z mléka.
- Zelenina by se měla spotřebovat během několika málo dní, podle vizuálního pohledu lze snadno určit, zda je ještě v pořádku. Nikdy nekonzumujte nahnilou nebo plesnivou zeleninu, celý napadený exemplář je třeba vyhodit. V chladničce se neskladují brambory, cibule a česnek, také rajčata v ní ztrácejí svěží chuť.
- Ovoce ukládejte na suché místo a přezrálé kusy vyřazujte, urychlily by totiž zrání i těch ostatních. Do chladničky nedávejte švestky, nektarinky a broskve, z exotického ovoce rovněž banány, ananas a mango.
- Koření patří do vzduchotěsných kořenek s tmavým sklem. Ty by neměly být nikdy umístěny v blízkosti sporáku, kde je největší teplo. I u koření se vyplatí sledovat minimální trvanlivost, postupně totiž ztrácí původní chuť a aroma.
2. Skladování potravin v mrazáku
Máte doma více biopotravin, než kolik stihnete zpracovat a spotřebovat? V takovém případě je můžete jednoduše zamrazit.
Mražené potraviny získají mnohem delší trvanlivost a nemusíte se obávat ani ztráty mikroživin. Podle posledních výzkumů sice k určitému snížení vitaminů a dalších cenných látek skutečně dochází, avšak tento úbytek je velmi malý.
Dejte si ale pozor na to, co nepatří do mrazáku:
- Mléko
- Tvaroh
- Celá vejce (to znamená i se skořápkou)
- Ořechy
- Meloun
- Rajčata
- Celé cukety
- Okurky
- Čerstvé houby
- Vařené brambory
- Vařená rýže
- Vařené těstoviny
Jestliže jste neodhadli množství porcí, můžete situaci vyřešit prostřednictvím mražení hotových jídel. Mražená jídla vydrží v mrazáku několik týdnů až měsíců, navíc tím omezíte zbytečné plýtvání potravinami (více o tom, jak doma omezit plýtvání jídlem).
Zaměřte se i na pečlivé balení potravin. Vhodné jsou zejména mrazuvzdorné dózy a krabičky, alternativním a neméně zajímavým způsobem je jejich vakuování.
3. Zavařování biopotravin
Efektivním způsobem, jak zpracovat větší množství biopotravin, je jejich zavaření. Jedná se o jednoduchý způsob konzervování, který zabrání předčasnému zkažení potravin a umožňuje rychle zpracovat například nadúrodu ze zahrádky.
Pokud nemáte speciální zavařovací hrnec, můžete vyzkoušet zavařování v troubě nebo ve velkém hrnci přímo na sporáku (více o výběru moderního sporáku).
Nezapomeňte, že hotové zavařeniny by měly být skladovány v suchu, chladu a temnu.