Hlavní Potraviny Jak skladovat biopotraviny?

Jak skladovat biopotraviny?

by redakce
Jak jednoduše na skladování biopotravin v kuchyni

Poptávka po biopotravinách stále roste a již dávno nejsou k dostání pouze v prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích. Není se čemu divit, pyšní se totiž vynikající chutí, vysokou kvalitou a jejich produkce je pečlivě kontrolována. Při jejich nákupu je ale třeba vzít v potaz i kratší trvanlivost a poněkud vyšší nároky na skladování.

Biopotraviny a jejich charakteristika

Biopotraviny se od potravin, které jsou vytvořeny běžným způsobem, v mnoha aspektech liší. A zdaleka nejde pouze o to, že jsou všeobecně považovány za zdravější. Mají celou řadu výhod, ale rovněž specifické vlastnosti a nároky.

Co jsou biopotraviny

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství. Jejich výroba je přísně kontrolována a podléhá předepsaným normám.

Pokud biopotravina splňuje veškeré požadavky, může nést označení BIO doplněné nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. Právě prostřednictvím této ochranné známky si lze snadno a rychle ověřit, že se jedná skutečně o biopotravinu.

K nejoblíbenějším biopotravinám patří maso a uzenářské výrobky, vejce, ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky. Roste však i poptávka například po pivu či vínu.

Někdy se lze setkat s označením bio potraviny, případně potraviny v biologické kvalitě.

Hlavní benefity biopotravin

  • Poctivá, přirozená a plnější chuť
  • Obvykle nižší obsah vody
  • Vyšší obsah cenných živin
  • Bez přítomnosti pesticidů, antibiotik a dalších chemických látek
  • Bez GMO (geneticky modifikovaných organismů)
  • Záruka nezávadnosti (přísné kontroly kvality)
  • Produkce biopotravin nezatěžuje životní prostředí

Specifické vlastnosti biopotravin

  • Vyšší pořizovací cena (jejich produkce je nákladnější)
  • Obecně kratší trvanlivost (neobsahují konzervační látky)
  • Náročnější požadavky na skladování

Jak jednoduše na skladování biopotravin v kuchyni

Pokud jste se rozhodli do svého jídelníčku zahrnout biopotraviny, jistě chcete na maximum využít v nich obsažené mikroživiny v podobě vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Jejich znehodnocení dokáže zabránit šetrná příprava jídla, ale v neposlední řadě i správné skladování.

1. Skladování potravin v chladu

Vzhledem ke své podstatě neobsahují potraviny v bio kvalitě žádné konzervanty, což je činí náchylnějšími a snižuje jejich trvanlivost. Je proto třeba věnovat pozornost jejich správnému skladování a také je zavčas spotřebovat.

Skladování potravin v chladu

Zdroj: Pexels.com

Většinu biopotravin je nutné uchovávat v chladu. K tomuto účelu poslouží především chladnička , případně studená komora nebo sklep. Výhodou moderních ledniček je rovnoměrná cirkulace vzduchu a členění prostoru do chladících zón, což umožňuje chladit potraviny dle jejich individuálních potřeb.

Pamatujte na to, že se požadavky na skladování u jednotlivých druhů biopotravin liší:

  • Mleté maso a vnitřnosti zpracujte ideálně ihned po nákupu.
  • Ostatní čerstvé maso neskladujte déle než 2 dny, teplota v chladničce by navíc neměla přesáhnout 8 °C.
  • Uzenářské výrobky se skladují nejlépe při teplotě okolo 4 °C. Rychleji se kazí ve vlhkém prostředí, jejich trvanlivost se proto prodlouží, pokud se místo igelitového obalu vloží do nádoby se vzduchotěsným víkem.
  • Také čerstvá vejce patří na chladné místo. Měla by být spotřebována zhruba do 28 dní, přičemž tato doba se počítá od snášky.
  • Čerstvé mléko je nepasterizované a i v chladu obvykle vydrží pouze několik dní.
  • Mléčné výrobky v bio kvalitě se skladují v ideálním teplotním rozmezí od 4 do 8 °C. Je rovněž třeba počítat s obecně nižší trvanlivostí oproti běžným produktům z mléka.
  • Zelenina by se měla spotřebovat během několika málo dní, podle vizuálního pohledu lze snadno určit, zda je ještě v pořádku. Nikdy nekonzumujte nahnilou nebo plesnivou zeleninu, celý napadený exemplář je třeba vyhodit. V chladničce se neskladují brambory, cibule a česnek, také rajčata v ní ztrácejí svěží chuť.
  • Ovoce ukládejte na suché místo a přezrálé kusy vyřazujte, urychlily by totiž zrání i těch ostatních. Do chladničky nedávejte švestky, nektarinky a broskve, z exotického ovoce rovněž banány, ananas a mango.
  • Koření patří do vzduchotěsných kořenek s tmavým sklem. Ty by neměly být nikdy umístěny v blízkosti sporáku, kde je největší teplo. I u koření se vyplatí sledovat minimální trvanlivost, postupně totiž ztrácí původní chuť a aroma.

2. Skladování potravin v mrazáku

Máte doma více biopotravin, než kolik stihnete zpracovat a spotřebovat? V takovém případě je můžete jednoduše zamrazit.

Mražené potraviny získají mnohem delší trvanlivost a nemusíte se obávat ani ztráty mikroživin. Podle posledních výzkumů sice k určitému snížení vitaminů a dalších cenných látek skutečně dochází, avšak tento úbytek je velmi malý.

Dejte si ale pozor na to, co nepatří do mrazáku:

  • Mléko
  • Tvaroh
  • Celá vejce (to znamená i se skořápkou)
  • Ořechy
  • Meloun
  • Rajčata
  • Celé cukety
  • Okurky
  • Čerstvé houby
  • Vařené brambory
  • Vařená rýže
  • Vařené těstoviny

Jestliže jste neodhadli množství porcí, můžete situaci vyřešit prostřednictvím mražení hotových jídel. Mražená jídla vydrží v mrazáku několik týdnů až měsíců, navíc tím omezíte zbytečné plýtvání potravinami (více o tom, jak doma omezit plýtvání jídlem).

Zaměřte se i na pečlivé balení potravin. Vhodné jsou zejména mrazuvzdorné dózy a krabičky, alternativním a neméně zajímavým způsobem je jejich vakuování.

3. Zavařování biopotravin

Efektivním způsobem, jak zpracovat větší množství biopotravin, je jejich zavaření. Jedná se o jednoduchý způsob konzervování, který zabrání předčasnému zkažení potravin a umožňuje rychle zpracovat například nadúrodu ze zahrádky.

Pokud nemáte speciální zavařovací hrnec, můžete vyzkoušet zavařování v troubě nebo ve velkém hrnci přímo na sporáku (více o výběru moderního sporáku).

Nezapomeňte, že hotové zavařeniny by měly být skladovány v suchu, chladu a temnu.

 

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.