Jak začít se zdravým pečením

by redakce
5 minutes read
Jak začít se zdravým pečením.

Pečení a zdraví v jednom slovním spojení? Ano, opravdu vás neklame zrak. Žít zdravě, a přitom si dopřát domácí upečenou buchtu, jde dohromady lépe, než si myslíte. Musíte jen použít ty správné suroviny a zvolit vhodný způsob jejich úpravy.

Zdravé pečení

Co vlastně obnáší zdravé sladké pečení? Když pečeme zdravě, tak to znamená, že nám upečené pochoutky místo prázdných kalorií dají energii a zasytí nás na delší dobu. Základem ke zdravému pečení je trouba s intuitivními funkcemi. Mnohé trouby již mají funkce pro zdravější pečení.  Jednou z takových funkcí je například automatický program pro přípravu zdravého domácího jogurtu.

Zdravé suroviny

Jak již bylo zmíněno, zdravé pečení se od běžného liší zejména v surovinách a ve vaší skříňce by tedy pro tyto účely neměly chybět zdravé mouky, zdravé oleje, zdravé tuky či zdravá sladidla. Nyní se na jednotlivé suroviny zaměříme.

Zdravé mouky

Co si vlastně lze představit pod pojmem zdravá mouka? Asi každý z nás už dávno ví, že běžná bílá mouka není úplně zdravá a dietní varianta. Kromě těchto druhů běžné mouky si však v regálech můžete všimnout i jiných druhů. Jedná se zejména o mouku špaldovou, která je pro tělo prospěšnější a obsahuje minerály a bílkoviny. Dalším druhem je celozrnná mouka, která je bohatá na vlákninu a minerální látky. Zdravá mouka na pečení je také například ovesná. Všechny tyto druhy najdete v běžném supermarketu. Oproti běžné bílé mouce mají vyšší cenu, ale investovat do zdraví se vyplatí.

Při pečení se různé druhy mouky chovají jinak, nepečte raději velkou várku nebo dort na rodinnou oslavu. Upečte malý vzorek, abyste ujistili, zda daná mouka nebyla moc hutná a nebylo třeba přidat více vody.

Kromě výše zmíněných druhů existuje například i mouka oříšková či mandlová. Tyto speciální druhy najdete ve specializovaných obchodech na zdravou stravu nebo například v bezobalových prodejnách.

Zdravé oleje a tuky

Zdravé tuky by mohly vydat na samostatnou kapitolu. Zjednodušeně lze napsat, že tuky dělíme na nasycené a nenasycené. Oba typy jsou pro naše tělo důležité, zdravější jsou však ty nenasycené. Ty by měly v našem jídelníčku převažovat. Mezi nenasycené tuky však patří i tzv. transmastné kyseliny, které by naopak v našem jídelníčku měly být minimálně. Jedná se o uměle vytvořené ztužené tuky. Pro zdravé pečení tedy volte vždy kvalitní másla.

Mezi zdravé oleje a tuky řadíme ty druhy, které při úpravě nepřišly o podstatnou část prospěšných látek. V případě olejů jsou to ty nerafinované (známé jako panenské či za studena lisované). Díky šetrnému procesu úpravy si tyto oleje uchovají většinu prospěšných látek.

U olejů je důležité sledovat tzv. kouřový bod, který určuje, zda se olej hodí pro studenou nebo teplou kuchyni. Čím vyšší je kouřový bod (uváděný ve stupních Celsia), tím je olej vhodnější pro smažení.

Mezi nejzdravější oleje patří olivový olej, u něhož vědecké výzkumy potvrdily příznivý vliv na regulaci cholesterolu, prevenci rakoviny či cukrovky. Extra panenský olej je vhodný nejen pro studenou kuchyni, ale i na smažení. Dále sem patří řepkový olej, který oproti zmíněnému olivovému snese jen krátké smažení.  Avokádový olej má vysoký kouřový bod a je tedy pro smažení ideální a navíc velmi chutný a zdravý. Nemluvě o tom, že snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na zdraví kloubů. Dýňový olej má naopak kouřový bod velmi nízký a hodí se pro studenou kuchyni.

Zdravá sladidla

Zdravé pečení bez cukru? Když to slyšíte, hned vás nejspíš napadne, jak takový dezert může asi chutnat, když nebude sladký. On ale sladký bude, jen se místo cukru použila zdravá sladila. Jedná se o přírodní sladidla a sirupy, které obsahují méně kalorií a více prospěšných látek. Namátkou lze zmínit stévii, včelí med, javorový sirup, rýžový sirup, čekankový sirup aj. K pečení se hodí například i kokosový cukr, který má oproti běžnému cukru nižší glykemický index.

Zdravá sladidla - med

Pixabay License. Volné pro komerční užití. Není nutné uvádět zdroj

Zásady pečení

Při vyšších teplotách vzniká látka zvaná akrylamid, která je řazená mezi rakovinotvorné. Doporučuje se tedy péct delší dobu při nižších teplotách. Je známo, že smažení je nejméně vhodnou formou úpravy jídla a je to právě kvůli vysokým teplotám, které jsou pro něj třeba. Celkově s sebou úprava jídel nese určitá rizika, která je nutné minimalizovat. Dejte si také pozor na to, z jakých materiálů máte kuchyňské náčiní vyrobené.

Další zásadou zdravého pečení by pak mělo být přiměřené množství. Pokud víte, že upečenou dobrotu budete jíst jen vy, uzpůsobte tomu upečené množství. I při zdravém pečení je samozřejmé, že se nesmíte přejídat.

K pečení co nejčastěji používejte suroviny bohaté na proteiny – jogurty či čerstvé sýry. Kromě toho, že vás zvýšené množství bílkovin zasytí, sníží zároveň glykemický index jídla. Případně můžete použít i syrovátkový protein.

Kde to jde, přidávejte vlákninu. Ta je pro naše tělo velmi důležitá a jedná se často o velmi zanedbávanou složku naší stravy.

Výčitky nejsou na místě

Možná si říkáte, proč vůbec řešit nějaké zdravé mouky a péct zdravě, když je lepší nepéct vůbec. Pokud dodržujete zdravý životní styl, není vůbec na škodu si občas dopřát i něco sladkého. Ale někteří poté mají výčitky, protože strávili hodiny ve fitness a teď jí čokoládový dort. Jenže v případě, kdy je ten dort udělaný ze zdravé mouky, za použití vhodných tuků, bez cukru a z kvalitní čokolády, tak vůbec nejsou výčitky na místě.

Pečení je také velmi dobrou prevencí plýtvání potravinami. Například pokud zjistíte, že vám v lednici zůstal jogurt, kterému už dochází doba spotřeby a vy na něj zrovna nemáte chuť. Je to ideální příležitost pro upečení zdravé buchty z jogurtu. Stejně tak ovoce, které už nevypadá čerstvě, ale do pečení se hodí ideálně.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.