Mnoho pacientů, kterým diagnostikovali cukrovku se zabývají otázkami, které jsou spojeny s touto diagnózou. Většina těchto otázek se týká nejen možnosti léčby, ale i praktických otázek ohledně stravování a omezování.
Obsah článku
Jak zjistit, že cukrovku máme?
Počet pacientů, kterým diagnostikovali cukrovku každým rokem stoupá stále více. Přibližně třetina pacientů přitom vůbec netuší, že toto onemocnění má.
Je velmi nebezpečné, pokud člověk o tomto onemocnění neví. Neléčená cukrovka devastuje zdraví. Pokud není dostatečně kontrolována a léčena, tak může pacientovi výrazně zkrátit život a zhoršit jeho kvalitu. Ne nadarmo se cukrovce mluví také tichý zabiják.
K onemocnění cukrovky může výrazně přispět nesprávný životní styl.
Jaké jsou hlavní příznaky cukrovky?
Mezi hlavní příznaky diabetu patří:
- častá žízeň,
- nadměrné močení,
- celková vyčerpanost,
- poruchy ostrosti zraku,
- pocit brnění či pálení končetin,
- opakující se kožní nebo pohlavní infekce,
- pomalé hojení ran,
- hubnutí bez jakékoliv známé příčiny.
Pacienti, kterým diagnostikují cukrovku, mají často obavy, že budou mít různé silné bolesti a přidruží se k tomu i další vážné zdravotní onemocnění.
Nic z toho se však nemusí stát, pokud je pacient o své diagnóze dostatečně informován a podstoupí se potřebnému a odpovědnému léčení. Se správnou léčbou cukrovky lze rovněž vést plnohodnotný život.
Časná diagnostika onemocnění, správně zvolená léčba a dodržování zásad správného životního stylu doplněného o pravidelnou kontrolu cukru v krvi a správnou výživou pacient dokáže zabránit vážným zdravotním komplikacím nebo jejich výrazně oddálit. Cukrovka je onemocnění, které se dá udržet pod kontrolou díky pomoci lékařů a odborníků, kteří se pohybují v tomto zdravotním odvětví.
Jaká jsou rizika a nejčastěji varování při cukrovce?
Pokud člověk přehlédne varovné signály, které při cukrovce jsou, může trpět cukrovkou dost dlouho a ani o tom nemusí vůbec vědět. To však znamená, že pacient může mít dlouhodobě vysokou hladinu cukru v krvi a postupně se mu tak mohou poškozovat orgány – cukrovka nejčastěji způsobuje poškození zraku, nervů, srdce, poruchy cév a selhání ledvin.
S pokračující cukrovkou se zvyšuje také riziko vzniku obezity, vysokého krevního tlaku a dalších přidružených onemocnění.
Jak se správně stravovat při cukrovce?
Dietní doporučení pro diabetiky nejsou nějak specifický dané. Může to dost záležet od konkrétního pacienta. Stravování při cukrovce může být i velmi podobné racionálnímu stravování zdravého člověka. Cukrovkáři se často dokáží stravovat v běžných stravovacích zařízeních či běžnou domácí stravou.
To však neznamená, že by pacient s cukrovkou mohl jíst všechno na co si usmyslí. Určitě se doporučuje co nejpestřejší strava – nejlepší může poradit nějaký výživový poradce, doktor, nebo inspiraci lze nalézt i v komplexním článku o cukrovce (Diabetes Mellitus).
Při cukrovce je vhodné změnit také životní styl. Zvýšení fyzické aktivity při cukrovce je velmi důležité a velmi žádoucí pro celý organismus.
Cukrovka jako nemoc nebolí. S cukrovkou se dá žít bez větších potíží dost dlouho, ale zkracuje život a způsobuje někdy až závažné smrtelné komplikace (amputace končetin, selhání ledvin nebo dokonce v některých případech i mozkové mrtvice).
Pacient si může sám vybrat zda bude žít plnohodnotný nezdravý, ale krátký život – ať si nebude sledovat stravu a nebude navštěvovat lékařů.
Nebo si může prodloužit svůj život vhodným výběrem stravy a zdravého životního stylu a tak se pacient vyhne i zbytečným zdravotním komplikacím.
Většina lidí má své stravovací zvyklosti a rituály, které jsou zakořeněny již od mládí a jen velmi těžko se dají takové zvyky změnit. Vše se však dá, když se chce. Kdo hledá najde.
Nač si třeba dávat pozor při cukrovce?
Strava při cukrovce by měla být pestrá, plná zdravých jídel. I pacient, který nemá cukrovku lze stravovat jako pacient s cukrovkou. Základ stravy při cukrovce – měl by obsahovat větší část sacharidů a vlákniny. Většinou jde o rostlinné potraviny (celozrnné obiloviny, luštěniny, brambory, rýži) pacienti to mohou konzumovat spolu s čerstvým ovocem a zeleninou.
Z masa je nejvhodnější při cukrovce konzumovat bílé maso a libové druhy červeného masa. Při cukrovce je rovněž žádoucí zvýšit množství příjmu ryb. Pokud pacient nedokáže zcela regulovat mléčné výrobky, tak ty by měly být alespoň nízkotučné.
Příjem tuků je hlavně důležité snížit u obézních pacientů s cukrovkou. Třeba si dávat pozor na množství a kvalitu příjmu potravin jako je máslo, oleje, mléčné a masné výrobky.
Jsou jídla, které pacient s cukrovkou má zcela zakázáno?
V současnosti výlučně zakázané jídlo u pacienta s cukrovkou neexistuje. Opatrnost pacienta při jídlech musí být hlavně u potravin, které mohou rychle zvýšit hladinu cukru. Při těchto jídlech je vhodné dávat pozor a nepřekročit doporučené množství na jednu porci.