Existují potraviny, které by v našem jídelníčku neměly chybět, protože našemu tělu dodávají řadu vitamínů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Mezi tyto “superpotraviny” patří například jablka, fazole, brokolice, losos a nebo olivový olej. Proč jsou pro naše tělo tak dobré?
Obsah článku
Jablka
Jablka obsahují hodně vlákniny, která je prospěšná pro trávící systém. Navíc mají dostatek vitamínu C (přibližně 1/4 denní dávky) a mají nízký glykemický index, což lidsky řečeno znamená, že nezvyšují hladinu cukru v krvi a jsou tak vhodná i při dietě. Na podzim je u nás čerstvých jablek všude dost, takže si aspoň jedno denně dopřejte – třeba jako malou dopolední svačinku.
Fazole
Luštěniny obecně jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vápník a železo. Měly by být součástí každého zdravého jídelníčku. Také mají nízký glykemický index a díky vysokému obsahu vlákniny dovedou nasytit na dlouhou dobu, takže nás pak netrápí pocit hladu. Nezapomínejte ale, že fazole by vždy měly projít tepelnou úpravou, protože v syrovém stavu obsahují pro trávící trakt nebezpečné látky.
Brokolice
Tento zelený poklad obsahuje množství vitamínu C, beta-karoten (provitamin A), antioxidant lutein, který pomáhá proti stárnutí nebo kyselinu listovou, která pomáhá proti nemocem srdce a také je prospěšná v době těhotenství. Samozřejmě i brokolice má množství vlákniny. Říká se, že brokolice je také dobrá jako prevence rakoviny. Brokolice povzbuzuje látkovou výměnu v buňkách a zvyšuje tak vitalitu. Při nákupu brokolice dejte pozor na zažloutlé růžičky, vybírejte jen svěží, zelé kusy. Při tepelné úpravě by se měla vařit maximálně 15 minut, aby neztratila důležité vitamíny.
Losos
Tato velmi chutná ryba je dokonalým zdrojem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin (jsou prospěšné pro pokožku, vlasy, nehty apod.), dále obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V našem jídelníčku by neměl chybět a je vhodný i při dietách, protože má nízkou kalorickou hodnotu (přibližně 140 kcal na 100 g). Je lehce stravitelný, působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy.
Olivový olej
Nakonec nesmíme zapomenout na olivový olej, který nám pomáhá snižovat hladinu “špatného” cholesterolu a je plný antioxidantů. Obsahuje také vitamín E a dále minerály jako jsou draslík, železo, vápník a fosfor. Kvalitní olivový olej by neměl chybět v žádném salátu, který připravujeme. Mimo jiné pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, usnadňuje trávení a zpomaluje proces stárnutí kůže.
Jak jste na tom vy? Používáte do salátů olivový olej? Jíte často lososa nebo jiné ryby, brokolici, jablka nebo fazole? Máte nějaký oblíbený recept? Podělte se s námi!
Autor článku: K. Ondřej