Krásná pleť a vlasy? Pomůže nám mrkev!

by redakce
3 minutes read
Krásná pleť a vlasy? Pomůže nám mrkev!

Mrkev zná snad každý, určitě si vzpomenete na mrkvový salát nebo dušenou mrkev z dětství a hlášky maminek, že musíme jíst mrkev, ať máme dobrý zrak. Mrkev, neboli karotka, má určitě blahodárné účinky na náš zrak, ale nejen tím je našemu tělu prospěšná. Věděli jste také, že je účinná v prevenci rakoviny tlustého střeva, přispívá ke krásné pleti, vlasům a nehtům nebo že posiluje srdce a cévy?

Původ mrkve

Ačkoliv je v našich krajích mrkev velmi rozšířenou zeleninou, málokdo ví, že původně pochází z jihu Asie, konkrétně z Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Do světa se rozšířila ve 12. století. Mrkev je bohatá především na provitamin A, karoten, který je právě tím pomocníkem při problémy se zrakem. Dále najdeme v mrkvi vitamíny B, C, E, H a mnoho dalších důležitých látek (železo, draslík, zinek apod.). Díky beta-karotenu obsaženému v mrkvi se také lépe opalujeme, je však třeba dát pozor na to, abychom do našeho těla nevpravili příliš mnoho beta-karotenu a nevypadali pak jako nakažení žloutenkou.

Jak konzumovat mrkev?

Mrkev je možné konzumovat syrovou i upravenou. Překvapivě je ale zdravější jíst mrkev tepelně zpracovanou, protože v syrovém stavu má příliš tuhé buněčné stěny a naše tělo dokáže zpracovat na vitamín A pouze asi 25% karotenu. Při konzumaci bychom neměli zapomínat na přidání kvalitního tuku, protože jen tak dovede naše tělo skutečně vitamín A využít (jedná se o vitamín rozpustný v tucích).

Jak správně vybrat mrkev?

Pří výběru mrkve v obchodě vybírejte spíš menší kousky, které jsou sladší. Vyhněte se přerostlým kusům a nebo mrkvím s příliš zelenou horní částí. Skladovat mrkev se doporučuje v chladu a bez natě, která mrkvi ubírá vlhkost. Doporučuje se mrkev zpracovat zhruba do týdne od zakoupení, abychom předešli plesnivění.

Pár chutných receptu s mrkvi

Závěrem vám přinášíme dva recepty na úpravu mrkve – nejprve tradiční recept na známý mrkvový salát a pak recept na trochu netradiční, ale naprosto dokonalou, pikantní mrkvovou polévku. Zkuste si připravit zdravý a chutný oběd nebo svačinku!

Mrkvový salát s medem a citrónem

Suroviny:
4 – 5 mrkví, 1 jablko, 0,5 dcl vody, med, citronová šťáva, olivový olej

Příprava:
Mrkev opláchneme, očistíme a odřízneme horní část. Nastrouháme v robotu, přidáme jedno omyté a jádřince zbavené jablko. Mezitím si v misce rozmícháme vodu s citronovou šťávou (množství dle chuti, cca z půlky citronu) a s medem (také dle chuti, přibližně 1 – 2 lžíce), přidáme přibližně lžíci kvalitního olivového oleje. Nakonec vše smícháme, ideálně necháme chvíli uležet v lednici a hurá na zdravou svačinku.

Pikantní mrkvová polévka

Suroviny:
600 g mrkve, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g červené čočky, 100 ml mléka, 2 lžice kmínu, 1 lžice vloček ze sušených chili papriček, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a chili na dochucení, smetanový bílý jogurt na ozdobení

Příprava:
Nejprve si připravíme mrkev, kterou omyjeme a očistíme (není potřeba ji loupat), nakonec ji nahrubo nastrouháme. Mezitím si rozpálíme hrnec, kam dáme asi na minutku pražit kmín s vločkami z chili papriček. Koření začne postupně vonět a vyskakovat. Půlku směsi si dáme stranou na konečné ozdobení polévky, ke zbytku koření přidáme litr vody, přidáme zeleninový bujon, mléko, mrkev a čočku a vaříme asi 15 minut. Postupně dochutíme solí, pepřem a případně chili dle chuti. Jakmile je čočka měkká, můžeme plotnu vypnout. Nakonec přibližně 2/3 polévky rozmixujeme a hladký krém smícháme s nemixovanou částí. Na talíři ozdobíme polévku lžící smetanového bílého jogurtu a posypeme praženým kořením.

Pokud máte alergii na klasické kravské mléko, můžete přidat sojové či odtučněné kokosové.

Autor článku: K. Ondřej

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.