Ještě v polovině minulého století se obezita „léčila“ popíjením bílého vína. Tahle metoda se už dnes samozřejmě nevyužívá a je obecně známo, že pokud chcete zhubnout, měli byste se alkoholu spíše obloukem vyhnout.
Co se ale vlastně děje v našem těle po požití alkoholu? Méně než 2 % alkoholu je z našeho těla vyloučeno. To znamená, že 98 % alkoholu, který vypijeme, se v těle metabolizuje (tělo ho neukládá, ale zpracovává v játrech i v žaludku). Toto množství přijaté energie tedy musíme připočítat k tomu, co dalšího během dne sníme a vypijeme.
Kolik kalorií je ale reálně ve víně? A můžeme si víno dát, i když chceme hubnout? To se dozvíte v dnešním článku.
Obsah článku
Co tvoří kalorie ve víně?
Za kalorie ve víně mohou dvě složky: alkohol a cukr (zbytkový, neprokvašený cukr).
Abyste si udělali představu, tak 1 gram alkoholu obsahuje 7 kalorií, a 1 gram cukru obsahuje 4 kalorie. To nezní příliš pozitivně, ale dobrá zpráva je, že existují výborná vína, kde je cukru i alkoholu velmi málo.
Následující tabulka vám napoví, jak jsou na tom jednotlivé druhy vín z hlediska obsahu kalorií:
Druh vína | Množství (ml) | kcal | kJ |
Bílé víno suché | 100 | 75 | 315 |
Červené víno | 100 | 80 | 337 |
Sladké víno | 100 | 105 | 441 |
Portské víno | 60 | 90 | 378 |
Není to ovšem úplně jednoduché. Překvapivě se může stát i to, že suché červené víno s vyšším obsahem alkoholu má více kalorií než lehčí sladké bílé víno. Pokud chcete vsadit na jistotu, sáhněte po lehkém suchém bílém víně. Tam se hodnoty cukru i alkoholu pohybují na nejnižších hodnotách.
Asi vás nepřekvapí, že pokud chcete hubnout, měli byste zcela vyřadit portské a další dezertní vína. Ty mají nejen vysoký obsah cukru, ale i vyšší obsah alkoholu.
Pozor na šumivá vína
Šumivá vína (neboli sekty) mohou klamat tělem. Většinou se nezdají tak sladká, což je ale způsobeno právě bublinkami a svěží kyselinkou. Přitom 1,5 dl suchého vína může mít až 150 kalorií. Stejné množství suchého bílého vína s nižším obsahem alkoholu má přitom jen 110 kalorií.
Pokud se šumivého vína nechcete vzdát, zaměřte se na množství cukru. To poznáte dle označení typu vína:
- „sec“ (suché) má 17–32 g cukru/litr na litr
- „demi sec“ má 32–50 g cukru/litr (to je mimochodem celá kostka cukru v pouhém decilitru!)
- „brut“ má až 12 gramů cukru/litr (to je pořád víc, než má bílé suché víno)
Dejte přednost kvalitě nad kvantitou
Nic se němá přehánět, což platí u počítání kalorií, ale taky u množství zkonzumovaného vína.
Mnohé výzkumy dokázaly, že malé množství alkoholu je dokonce zdraví prospěšné! Zvyšuje totiž hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
Nakonec ještě pamatujte na to, že u alkoholu není zrádná ani tak jeho kalorická hodnota, jako spíš to, že jakmile jednou začnete pít, vyvoláte si v mozku pocit hladu. A většinou máte chuť na mastná a slaná jídla. Proto je důležité se se kvalitně najíst ještě před tím, než otevřete „lahvinku“.