Hlavní Zdravá výživa Zpracování zeleniny kuchyňským robotem

Zpracování zeleniny kuchyňským robotem

by redakce
Zpracování zeleniny kuchyňským robotem

Milujete zeleninu a rádi ji zařazujete do jídelníčku? Drobnou nevýhodou však bývá zdlouhavá příprava, kdy je potřeba krájení a sekání. Bez správného kuchyňského robota také nevytvoříte perfektně umixovanou hmotu. Konkrétní výběr přístroje do kuchyně je dobré podřídit tomu, jaké zpracování zeleniny upřednostňujete. Z jakých variant můžete vybírat a na co si dát při zpracování zeleniny pozor?

Podle druhu kuchyňského robota

Výraznou pomocí do kuchyně jsou univerzální roboti, kteří zvládnou hned několik různých úkolů. Dobře však poslouží menší modely specializované na jeden způsob zpracování. Pořídit si tak můžete kuchyňského robota pro mixování, vymačkávání šťávy nebo krouhání na malé kousky. Dopředu zvažte, jaký způsob přípravy zeleniny používáte nejčastěji a podle toho vyberte ideální přístroj. Detailní informace o druzích a funkcích jednotlivých modelů jsou k nalezení třeba v tomto návodu k výběru nejlepšího kuchyňského robota.

Krouhání zeleniny do salátů a jako příloha

Častým způsobem zpracování zeleniny je krájení. A pokud se nechcete trápit s manuálním krouháním na malé kousky, vyplatí se pořízení krouhače. S pomocí tohoto přístroje připravíte nasekanou cibulku, zelí, rajčata, mrkev i další druhy zeleniny. Příprava čerstvého a zdravého zeleninového salátu, lahodné oblohy nebo příměsi zeleniny například do omáčky budou najednou mnohem jednoduššími úkoly.

Výběrem vhodných nástavců můžete dosáhnout také různých tvarů nasekané zeleniny, jako je naporcování na kolečka, nasekání na drobnější kostičky či nastrouhání na proužky.

Zeleninová šťáva

Velmi oblíbeným způsobem zpracování zeleniny je vymačkání čerstvé šťávy. Ta je plná vitamínů a máte jistotu jasného původu. Zároveň také víte, že jde o 100% zeleninovou šťávu, což se v případě těch kupovaných často říci nedá. Pro milovníky šťávy se tak skvěle hodí speciální odšťavňovače. S jejich pomocí je získání lahodné šťávy jednoduché i při použití tvrdé zeleniny, jako jsou například mrkev, červená řepa, celer a podobné. Zároveň většinou vznikne i vymačkaná dužina, kterou je možné použití pro pečení či jiné účely a perfektně tak zpracovat i zbylou vlákninu, kde se také najde pár vitamínů a minerálů.

Při tvorbě vlastní domácí šťávy se nebojte experimentovat s různými kombinacemi ovoce a zeleniny pro dosažení optimální chuti i zajímavého spektra vitamínů, kuchyňsky robot je na to ideálním nástroje

Omáčka nebo krémová polévka s tyčovým mixérem

Mezi další populární způsoby zpracování zeleniny a přípravy pokrmů pro dospělé i děti patří různé krémové polévky a omáčky. Základ často tvoří právě zelenina, kterou je potřeba dostatečně rozmixovat do skutečně jemné struktury. S tím pomůže praktický tyčový mixér, který stačí ponořit do hrnce s připravenou polévkou či omáčkou a důkladně promixovat.

Univerzální a zdravé smoothie

Mnoho kuchyňských robotů nabízí základní funkci v podobě mixování. To je skvělé pro přípravu poctivého domácího zeleninového smoothie. K zelenině se nebojte přidat trochu ovoce pro výraznější a příjemnější chuť. Pokud je výkon motoru mixéru dostatečně silný a nože ostré, přidejte také trochu ořechů nebo semínek pro doplnění důležitých minerálů. Běžně se taková smoothie prodávají za poměrně velké peníze, takže když si ho připravíte v domácích podmínkách, ještě navíc ušetříte.

Zpracování zeleniny pro zachování maximálního množství vitamínů

Při zpracování zeleniny jde hlavně o maximální možné zachování vitamínů a prospěšných látek. Z toho důvodu je dobré jíst čerstvou zeleninu ihned po nakrájení či nasekání. Snažte se omezit také výraznou tepelnou úpravou, jakou je mražení. Naopak šetrné vaření či příprava v páře příliš vitamínů nepoškodí. Při velké zeleninové úrodě přebytky uschovejte do mrazáku. Některou zeleninu je vhodné před zmražením nakrájet a nasekat pro rychlejší využití při následném vaření. Pamatujte na to, že takto připravenou zeleninu dejte mrazit opravdu co nejdříve.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.