Tajemství dělené stravy spočívá pouze ve dvou podstatných věcech

by redakce
Publikováno: Poslední aktualizace 3 minutes read
Tajemství dělené stravy spočívá pouze ve dvou podstatných věcech.

Tajemství dělené stravy spočívá pouze ve dvou podstatných věcech. První z nich se zabývá výhradně rozdělením jednotlivých složek v potravě a ta druhá má za úkol sledovat hodnoty konzumovaných produktů a potravin. Oddělováním bílkovin, uhlohydrátů a neutrálních složek začneme mnohem méně zatěžovat slinivku břišní. Bílkovina se rozkládá v kyselém prostředí a uhlohydráty v prostředí zásaditém. Dělená strava dává dostatek časového prostoru vždy natrávit jen jednu složku potravy.

Bílkovinu můžeme zkombinovat s neutrální složkou, která pomáhá urychlovat trávení. Dělenou stravou si vytvoříme naprostý pořádek ve vztahu k vnitřním orgánům a nezatěžujeme proces trávení, začínáme výrazně redukovat tělesnou váhu. Trávení uhlohydrátů probíhá až v tenkém střevě za přítomnosti enzymu amylázy. Na rozložení škrobů a kompletních uhlohydrátů obsažených v potravě potřebujeme zásadité prostředí. Pokud neexistuje vhodné prostředí, nemůže být vše rozloženo tak, jak požadujeme.

To znamená, že pokud jsou například uhlohydráty rozkládány společně s bílkovinou v kyselém prostředí, projdou do žaludku a tenkého střeva téměř nerozložené. následkem toho dochází ke kvasným procesům spojeným přinejmenším s plynatostí, nadýmáním a vznikne pocit plnosti. Trávení bílkovin začíná v žaludku za přítomnosti enzymu pepsinu a kyseliny solné.

Chceme-li mít proces trávení naprosto optimální, musíme dopřát žaludku prostředí kyselé. Je-li naše potrava velmi bohatá na bílkoviny společně s určitým množstvím uhlohydrátů, vzniká přímo žaludeční chaos. Oddělenou stravou se trávení zlepší.

Základním principem dělené stravy je konzumace vždy jen jednoho druhu potravin. V průběhu jednoho jídla nesmějí být konzumovány potraviny patřící do skupiny bílkovin a potraviny patřící do skupiny uhlohydrátů. Potraviny ze skupiny bílkovin můžeme kombinovat s neutrálními potravinami. Zrychlíme tím proces trávení. Potraviny ze skupiny cukrů můžeme rovněž kombinovat s neutrálními složkami potravy.

Z toho plyne:

  1. Bílkovina a tuk mohou být konzumovány najednou;
  2. Cukry a tuk mohou být konzumovány najednou;
  3. Nekombinovat škroby s bílkovinami;
  4. Nekombinovat škroby a „kyselé“ ovoce (hodně kvasí).

Po jídle se smí přijmout ovoce až za 2 hodiny. Nutné je respektování biorytmů orgánů, zapojených do zpracování potravy. Proto se s postupem dne doporučuje přecházet z počáteční převahy cukrů až k večernímu zařazování bílkovin.
Tato strava má název podle toho, že bílkoviny a sacharidy jsou konzumovány zvlášť, odděleně. Při požívání bílkovin je nutné konzumovat pouze jeden druh bílkovin. Ovšem tuky saláty zeleniny, byliny, ořechy, maliny, rozinky jsou neutrální.

Dle autorky knihy o kombinované stravě Ursuly Summové, je vhodné, začít přechod na dělenou stravu ovocným, zeleninovým nebo rýžovým dnem. potraviny rozděluje na tři skupiny:

Skupina bílkovin

Sem patří všechny tepelně zpracované druhy masa: hovězí, jehněčí, skopové, drůbeží, buřty, játrový sýr, klobásy, párky, salámy, šunka a všechny druhy ryb. Dále se do této skupiny řadí výrobky ze sóji, vejce, mléko, sýry s maximální tučností do 50%, vařená rajčata, suché bílé víno a jablečné víno.

Skupina neutrálních potravin

Sem patří všechny nerafinované tuky a oleje, máslo, margarin, smetana, tvaroh, kysané mléčné výrobky, smetanové a tvarohové sýry, sýry s maximální tučností do 60 %, uzené a syrové masné výrobky ( syrová šunka, tvrdé salámy, jelita, debrecínka ), syrové nebo uzené ryby, syrová a vařená zelenina ( kromě kapusty), čerstvé bylinky, borůvky, nesířené rozinky, ořechy( kromě kaštanů a arašídů ), houby , olivy a vaječný žloutek. Jsou zde zařazené lihoviny ( žitná a jalovcová ).

Skupina uhlohydrátů

Sem patří všechny druhy obilí a výrobky z něho, brambory, topinambury, kapusta, černý kořen, zralé sladké ovoce, sušené ovoce, datle, fíky, med, javorový sirup, pivo.

Autorka doporučuje úplně vyloučit vepřové maso, výrobky z bílé mouky, cukr, umělá sladidla, kuchyňskou sůl, syrový vaječný bílek, ztužený tuk, majonézy, arašídy, kaštany, křen, ocet, hořčici, pepř, černý čaj, zrnkovou kávu, kakao, rebarboru, marmelády a brusinky.

K obalování místo strouhanky doporučuje sezamová semínka, mandle a ořechy. K přípravě karbanátků místo strouhanky doporučuje tvaroh.

Zálivky k bílkovinným pokrmům mají být připraveny z oleje, smetany, bylinek a citronu. Zálivky k uhlohydrátovým pokrmům ze zakysaných mléčných výrobků. Doporučuje potraviny bílkovinné konzumovat ráno a odpoledne. Potraviny sacharidové odpoledne a večer.

Autor článku: Hanka

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.