Hlavní Zdravá výživa Mladý ječmen při jarní očistě. Víte vůbec proč konzumovat?

Mladý ječmen při jarní očistě. Víte vůbec proč konzumovat?

by redakce
Mladý ječmen při jarní očistě. Víte vůbec proč konzumovat?

Mladý ječmen a zelené potraviny při jarní očistě

Během zimy, kdy se nahromadí více negativních faktorů (mezi ně patří nedostatek denního i slunečního světla, čerstvého ovoce a zeleniny a tudíž i vitamínů v nich obsažených, omezení pohybu a fyzické zátěže, přijímání nadbytečných kalorií a pochopitelně i stres spojený s obdobím svátků, konce roku a spoustou různých uzávěrek a bilancování), dojde k rychlému vyčerpání rezerv organismu a následně se projeví nevýkonnost, nesoustředěnost, častější infekční onemocnění, pocity vyčerpání, únavy, bolesti pohybového systému a obvykle také výrazné zhoršení nálady.

Náš organismus trpí dlouhodobě nedostatkem důležitých látek, přitom nároky na něj jsou neustále vyšší.

Z takzvaných režimových opatření je nezbytné dodržovat řádný pitný režim (2-3 litry tekutin denně), jíst v menších dávkách, otužovat se, oblékat se v tenkých, ale více vrstvách. Velmi důležité je aktivně odpočívat a dodat našemu tělu potřebnou dávku denního světla. Kromě režimových opatření potřebuje organismus k posílení kvalitní živiny. Těch je v jarních měsících v přirozené potravě velký nedostatek, proto je velký prostor pro využití mladého ječmene . Pokud jej neužíváte pravidelně a dlouhodobě, je vhodné jej brát již během zimního období z důvodu prevence vzniku jarní únavy a pokračovat v jeho užívání alespoň do května až června, než se na trhu objeví dostatek organicky vypěstovaného, čerstvého ovoce a zeleniny. (Ale nemyslete si, taková čerstvě oloupaná ředkvička si uchová původní obsah vitamínu C sotva 5 minut a během 10ti minut po oloupání volné kyslíkové radikály sníží jeho obsah nejméně o polovinu.)

Riziko vzniku jarní únavy

Riziko vzniku jarní únavy je silně podceňováno a mnoho lidí ji jako problém začne vnímat až v okamžiku, kdy ji pocítí. Cesta zpět k normálnímu stavu našeho těla je pak mnohem delší a náročnější než, když se provádí dostatečná, dlouhodobá prevence. Statistiky každoročně vykazují rychlý vzestup především infekčních onemocnění v období jarních měsíců.

Škodliviny na naše tělo útočí neustále, bez nároku na dovolenou, a jejich působení je většinou pozvolné. Člověk je vlastně vůbec nevnímá, nicméně důsledky jejich působení jsou pro každého katastrofální. Proto kladu důraz na prevenci, která je vždy levnější a rychlejší. Pomůže lépe zvládnout rozvíjející se chorobné stavy, než chtít potom vzniklou situaci “zázrakem” řešit v okamžiku, kdy již vyčerpaný organismus sotva lapá po dechu.

Jarní únavy se není třeba bát, pokud nasloucháme hlasu těla. S odstraňováním jarní únavy souvisí i očistné kůry. Zelené potraviny jsou pro ně vynikající, protože organismus nejen čistí, ale zároveň mu dodají dostatek živin, podpoří hojivé procesy, povzbudí unavený imunitní systém, obnoví harmonii vnitřního prostředí, zejména narušených, metabolických pochodů.

K častým projevům očisty pomocí mladého ječmene patří průjmy. Je to pozitivní jev, způsobený stimulací nervově svalových center hladké svaloviny střevní stěny, která zapříčiní zlepšený pohyb střev. Také za to může odchod již odloučených balastů, které pak samy působí mechanicky na střevní stěnu (podobně jako vláknina) a vlastně tak podpoří své vyloučení z organismu. Tento příznak většinou spontánně odezní a je zároveň přímým důkazem toho, že se mladý ječmen ve spolupráci s naším organismem snaží svou práci odvést kvalitně a přiměřeně rychle. Přeji Vám do letošního jara hodně sluníčka nejen na obloze, ale i ve Vašich tvářích.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.