Hlavní Zdravá výživa Jak začít se syrovou stravou – RAW food?

Jak začít se syrovou stravou – RAW food?

by redakce
Jak začít se syrovou stravou - RAW food?

Někdo tvrdí, že před začátkem přechodu na živou stravu je potřeba držet půst – od úplného, při kterém pijete jen vodu, po několikatýdenní pití ovocných a zeleninových džusů. Já nejsem “půstovač”. Mám docela velkou fyzickou zátěž a žít jen o mrkvi a vodě bych nezvládla. Skočila jsem tedy rovnou do řeky s tím, že mě to někam odnese.

První den jsem si nasnídani naordinovala tři jablka, během dopoledne další dvě, potom nějaké ty ořechy, rajčata s bazalkou a olivovým olejem a na závěr nějaký ten zeleninový salát. Je jasné, že po takové baště jsem únavou nemohla vstát z postele, měla jsem vlčí hlad, ale stěží jsem dolezla do kuchyně. Potom, co jsem do sebe dostala všechnu zeleninu a ovoce, co jsem našla, jsem si po cestě na trénink koupila velký pytlík ořechů, mandlové máslo, mungo klíčky, doplnila zásobu ovesných vloček a zainvestovala do nějakých těch raw pochoutek ze zdravé výživy. Další dny už probíhaly mnohem lépe. Začala jsem sušit, klíčit, namáčet a obírat zahrádku.

Po pár týdnech jsem si uvědomila, že jsem velmi zhubla. Netrpěla jsem předtím nadváhou, a proto jsem nechtěla vypadat jako anorektička. Proto jsem začal znovu uvažovat. Hlad už jsem nepociťovala, ale uvědomila jsem si, že musím do svého jídelníčku zařadit víc drobných svačinek, které můžu po celý den ujídat, jsou kaloricky vydatné a obsahují potřebné živiny. Tyto věci ovšem vyžadují nějaké vybavení, a tak jsem musela zainvestovat. Budete potřebovat:

Sušičku potravin – jak už jsem dřív říkala, syrová strava vyžaduje maximální teplotu 42°C, proto je dobré mít kvalitní přístroj, který je energeticky úsporný a má dostatečný objem pro přípravu většího množství potravin. Dá se použít i trouba, ovšem spotřeba energií je hodně vysoká.

Odšťavňovač – hodí se pro přípravu džusů, které se dají popíjet po celý den

Klíčidla – pořizovací cena není tak vysoká a šetří váš čas

Mixér – na drcení ořechů a výrobu pyré

… dále různá struhadla, nože a podobně.

Pro začátek je to docela velká investice. Například sušičku vám nedoporučuji tu nejlevnějí. Sama jsem udělala tuto chybu a zjistila jsem, jak jsou nekvalitní. Vše se dá nahradit běžnými kuchyňskými spotřebiči, ale bude vás to stát víc námahy a času.

 

Důležité! Pro správnou funkci těla potřebujeme tyto základní živiny:

Sacharidy

najdeme je v ovoci, zelenině, obilninách, klíčcích a sladidlech. Je vhodné kombinovat “pomalé” sacharidy a ty “rychlé”. Sladidla a fruktóza v ovoci je dobrý zdroj pro okamžité dodání energie, zatímco obilniny a klíčky uvolňují sacharidy po delší dobu.

Bílkoviny

jsou důležitou složkou našeho těla. Najdeme je v hemoglobinu, enzymech, hormonech, kolagenu a mnoha dalších. U lidí stravujících se alternativně je velmi důležité hlídat si potřebné množství proteinů. Obecně uznávaná minimálí hranice je 0,6 gramů na kilogram lidské hmotnosti, to znamená u člověka vážícícho 60kg 36g bílkovin denně. Jejich dobrým zdrojem jsou klíčky luštěnin, ořechy,hrášek, brokolice, zelené listy a semena.

Tuky

Ani ty nemůžeme opomenout. Nachází se v hormonech, kde jejich nedostatek může způsobovat i poruchy menstruace, napomáhá vstřebávání vitamínů a pomáhají termoregulaci. Důležité je dostat do těla nasycené i nenasycené mastné kyseliny, které jsou jejich součástí. Ty nasycené se nacházejí hlavně v živočišných tucích, ale dají se doplnit kokosovým olejem. Nenasycené mastné kyseliiny najdeme v rostlinných olejích a ořeších.

Vláknina

Pro člověka na živé stravě není obtížné je získat, nacházejí se totiž ve všech rostlinných potravinách. Jejich přebytek často trápí ty,kteří s raw food začínají, způsobuje totiž nadýmání. Po nějaké době to přejde.

Voda

Nachází se hojně v zelenině a ovoci, přesto je dobré během dne doplňovat tekutiny. Rozhodně ne v podobě alkoholu nebo kávy! Výborně se hodí třeba zelený nebo bylinkový čaj a samozřejmě čistá voda.

Sůl

Rozhodla jsem se přidat toto malé upozornění, protože v současné době se doporučuje nesolit potraviny. Rozhodně s tím musím souhlasit, ovšem platí to pro vařenou kuchyni a průmyslově zpracované potraviny. Sodík je součátní sodíkodraselné pumpy, tedy procesu, který obecně zodpovídá za funkci nervové soustavy. Dále udržuje osmotický tlak v extracelulárních tekutinách. Je proto vhodné přidat špetku do některých slaných pokrmů, jako jsou lněné krekry nebo burákové máslo. Všeho s mírou.

Autor: Kateřina

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.