Hlavní Životní styl Průvodce vitariána začátečníka

Průvodce vitariána začátečníka

by redakce
Průvodce vitariána začátečníka

Tento článek začíná jedním zajímavým překladem, který může sloužit jako zjednodušený přehled doporučených potravin. V žádném případě není závazný a o některých bodech by se dalo jistě diskutovat, ale myslím si, že většině z nás bude inspirací.

Je to raw nebo není?

Jedna z nejčastějších otázek, které dostávám, zní: „Je (doplňte jméno potraviny) raw?“ a potom „Existuje seznam raw potravin, které smím jíst?“ Inu, o takovémto seznamu nic nevím, ale v tomto článku shrnu své názory na předchozí otázky.

Ze všeho nejdřív si myslím, že musíme udělat krok zpět a zeptat se sami sebe: „Proč jsem na syrové stravě?“ Pro většinu lidí je tím důvodem zlepšení zdraví. Takže naše otázka by měla znít: „Je to zdravé nebo ne?“ „Je to syrové (upravené na méně než 42°C?)“ „Bylo to jídlo průmyslově zpracováno?“

Napadá mě hned několik věcí, které jsou považovány za raw, ale nikdy bych si je do pusy nedal. Třeba syrové maso a mléčné výrobky. Podle mě nic z toho není zdravé, a ačkoliv několik přínosů jim musím přiznat, tak si myslím, že seznam jejich negativ je mnohem delší. Podle toho jsem se rozhodl rozdělit jídlo do tří kategorií:

  1. potraviny, kterého bychom měli konzumovat co nejčastěji
  2. potraviny, které můžeme občas zahrnout
  3. potraviny, které bychom měli vyloučit

Když se vydáte na cestu raw, váš jídelníček byste měli založit na tomto jídle:

Syrové ovoce a zelenina – jakékoliv. Čím čerstvější, tím lepší, a pokud máte možnost vlastního pěstování, je to ta nejlepší volba. V jiném případě využijte možností, které nabízí místí farmáři, obchody se zdravou výživou, popřípadě příslušná oddělení obchodních řetězců.

Čerstvé klíčky – I v malém bytě si můžete vypěstovat vlastní klíčky a pochutnat si na těchto semíncích plných života.

Jako vitarián můžete konzumovat následující:

Ořechy a semínka – Mnoho ořechů je skutečně raw, to znamená, že neprochází prosem zahřívání při vysokých teplotách. Vždy dejte přednost ořechům ve skořápce, protože jakmile jsou vylouskané, začne u nich probíhat proces oxidace a mohou žluknout. Některé jsou po vylouskání zahřívány na vysokou teplotu.

Čerstvé kokosové ořechy – Jsou perfektním zdrojem elektrolytů, nejčistší tekutiny a vápníku.

Sušené ovoce – Věděli jste, že většina sušeného ovoce v obchodech je vlastně vařená? Ano! Mluvil jsem s mnoha výrobci a distributory a ptal se je na teplotu, při které jsou sušeny. Běžně je to přes 93°C. Jsou na to hrdí, přestože toto sušení není v rozmezí vhodném pro vitariány, je docela obtížné a výsledný produkt by nebyl hezký pro oko. Takže omezte sušené ovoce! Obvykle jen ty sušené na slunci by mohly být považovány za „raw“, pokud etiketa nelže.

Datle – Většinou jsou sušené na slunci, pokud koupíte kvalitní.

Mořské řasy – Druhy jako nori, mořský salát nebo kombu pocházející z menší produkce bývají sušené na slunci, jinak to není pravidlem. Někdy jsou dokonce „opékány“ a na obalu se o tom nedozvíte. Taková potravina by měla být konzumována jen minimálně.

Sušená zelenina, bylinky a koření – Nikdy jsem nezjistila, jestli jsou raw nebo ne. Pokud však máte možnost je nasušit sami, je to ta nejlepší možnost.

Olivy – Možná máte chuť dát si nějaké raw olivy. Je velmi těžké je najít. Ty nejlepší jsou sušené na slunci bez použití soli v rámci uchování. Ty v plechovkách jsou dozajista vařené při uzavírání do plechu. Mnoho z nich je baleno s octem nebo kyselinami, což osobně nedoporučuji konzumovat.

„Zelené“ nápoje v prášku – Takový nápoj je vhodný, pokud není sušený při vysokých teplotách a neobsahuje toxická aditiva. Jako příklad může sloužit zelený ječmen.

Raw med – Med v kvalitě raw je tím nejlepším sladidlem, jaké můžete získat, přesto doporučuji ho omezit. Sáhněte po tom, který obsahuje pyl a propolis.

Mražené ovoce – Od výrobců jsem se dozvěděl, že většina ovoce není před zmražení blanšírovaná, takže může být považováno za raw. I přesto by vaší první volbou mělo být to čerstvé.

Potraviny, které byste měli úplně vyřadit

Do tohoto seznamu spadá i mnoho potravin, které vitariáni často konzumují.

Mohou být prospěšné při přechodu na živou stravu, ale nemají své místo při dlouhodobém raw stravování.

Stolní a keltská sůl – Stolní je sice horší než keltská, ale mnoho vitariánů ji přesto zahrnuje do svého jídelníčku. Každá buňka v našem těle potřebuje dostatečné množství sodíku, jenže v běžném stravování tuto míru často překračujeme. Sám na sůl nereaguji dobře. Podle mě máme dost sodíku z ovoce, zeleniny a mořských řas.

Sojová omáčka – I tato se v jídelníčku vitariánů vyskytuje často a mnoho z nich ji považuje za zdravou. Zkuste si jí vypít lahev a řekněte, jak se cítíte. Je to vysoce zpracovaná potravina a běžně se v přírodě nevyskytuje.

Javorový sirup – Opět je často považován za raw. Podle mých zkušeností je převařovaný, a když jsem ho vyzkoušel v syrovém stavu přímo ze stromu, chutnal úplně jinak. Místo něj raději slaďte datlemi.

Sirup z agáve – Bývá v raw kuchyni velmi využívaný, ale podle mě v ní nemá místo. Vycházím z toho, že je to velmi koncentrované sladidlo, které je vařené z nektaru agáve podobně jako javorový sirup. Narazil jsem už na některé zmínky, že sirup z agáve je smíchaný s kukuřičným sirupem.

Víno – Víno může být raw a jistě má své zdravotní přínosy, já ale tvrdím, že lépe je pít čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Jakýkoliv alkohol ničí mozkové buňky.

Jablečný ocet – Obsahuje kyselinu acetonovou, která je toxická. Pokud ho vypijete celou lahev, jistě vám nebude moc dobře. Víte, že se tato chemikálie používá jako pesticid?

Oleje v lahvích – Mnoho vitariánů zahrnuje oleje do svého jídelníčku. Myslím si ale, že by měly být z mnoha důvodů omezeny a to proto, že olej je extrakt, který se v takovémto množství běžně nevyskytuje a velmi rychle žlukne. Opět – zkuste si vypít lahev. Pro vaše tělo je to velká zátěž, i když je extra panenský. Místo toho si dejte ořechy a semínka.

Mražená zelenina – Mám potvrzeno, že v drtivé většině je před mražením blanšírovaná.

Zdroj: RawGlow.com
Autor překladu: Kateřina

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.