Čím se odlišuje kokosový olej od ostatních olejů?

by redakce
2 minutes read
Čím se odlišuje kokosový olej od ostatních olejů?

Kokosový olej je 100% rostlinného původu, přirozeně neobsahuje cholesterol.

Nasycenost

Zdraví tuků určuje stupeň nasycení, tedy délka uhlíkatého řetězce. Dlouhý je náchylný na oxidaci a tvorbu volných radikálů, které jsou pro tělo škodlivé. Rostlinné oleje jsou především polynenasycené mastné kyseliny, kokosový olej se však skládá z velké části z nasycených mastných kyselin. Nasycené tuky mají obrovskou výhodu oproti nenasyceným. Neobsahují ve svém řetězci dvojnou vazbu, a tedy nejsou náchylné k oxidaci a nevytváří ony nezdravé volné radikály.

Použití při vaření

Kokosovému oleji nevadí ani opravdu vysoké teploty a na tuto přípravu je tedy ze všech tuků nejvhodnější. Většina kokosového oleje, přibližně 64%, patří mezi středně nenasycené mastné kyseliny. Z nich potom 42-50% tvoří kyselina laurová. Ta představuje olej s mimořádně příznivými účinky na zdraví. Například velmi známý je její antibakteriální účinek, dále pomáhá při metabolizmu tuků a bílkovin a v neposední řadě zvyšuje vstřebávání minerálních látek. Kokosový olej je nejbohatší přírodní zdroj kyseliny laurové vůbec!

Rychlé vstřebávání

Další nespornou výhodou kokosového oleje je jeho rychlá přeměna na energii. K trávení těchto tuků dochází odlišným mechanizmem než známe u ostatních druhů olejů. Kokosový olej je schopen poskytnout rychlé a snadno vstřebatelné živiny a zároveň napomáhá udržet normální tělesnou hmotnost tím, že rozpohybuje Váš metabolizmus do vysokých obrátek! Tato metabolická stimulace je zároveň velmi prospěšná pro funkci štítné žlázy.

Kalorická hodnota

Kokosový olej také obsahuje méně kalorií než většina olejů nebo tuků. Střední řetězce mastných kyselin necirkulují v krvi tolik jako ostatní tuky, které se mohou uložit na cévních stěnách a tím ucpávat tepny a způsobit nám velké zdravotní potíže.

Příklady použití kokosového oleje

Smažení

Pánev wok nebo fritézy. Pro smažení nejlepší přírodní olej, díky vysokému bodu varu. Je odolnější proti znehodnocení v důsledku oxidace a ani opakované použití nepředstavuje nebezpečí či zdravotní riziko.

Vaření

Pro svou krémovou jemnou chuť a vůni, která nepotačuje ostatní potraviny, se velmi hodí na přípravu.

Pečení

Náhrada másla, sádla nebo margarínu kdekoli to jen jde. Takto připravené pečivo je mnohem lehčí a chutnější.

Další použití

Sendviče, zeleninové krémy a mnoho jiných dobrot.

Průměrné nutriční hodnoty kokosového oleje:

  • Energie: 900 kcal/100g (3700 kJ/100g)
  • Tuky: nasycených 91%, mono-nenasycené: 7%, polynenasycené: 100g 2%, trans-mastné kyseliny: max. 1,0% ve 100g

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.