1,5K
Obsah článku
Obecné zásady a přístupy k výživě a ke stravování:
- pohybujte se na čerstvém vzduchu(vydatná energie musí lehce převažovat nad jejím příjmem z potravy);
- nepřejídejte se a nezatěžujte tak svůj zažívací systém;
- stavujte se častěji a dávejte si menší porce;
- jídlo si v průběhu dne vhodně rozdělte (doporučuje se, aby 20% tvořila snídaně, 10% přesnídávka, 40% oběd, 10% svačina a 20% večeře);
- naučte se jídlo vychutnávat;
- nekuřte a nepijte alkohol.
Při jídle myslete na:
- pravidelný čas příjmu potravy;
- pestrou stravu;
- omezení tučných jídel a cukrů;
- syrovou zeleninu a ovoce každý den;
- pozor na solení a přepálený tuk;
- 1 cigareta zničí v těle 100 mg vitamínu C;
- kofein zbavuje tělo zinku, draslíku a jiných minerálů;
- alkohol zbavuje tělo vitamínů skupiny B a C, zinku a hořčíku.
Na co máme dbát v dostatečné míře:
- mléko a mléčné výrobky – dodávají nám vápníku;
- ovoce pro vitaminy – dobré jako svačinka;
- čerstvá zelenina také ve formě salátů a obloh teplých jídel;
- ryby – minimálně 2x týdně,obsahují jód;
- celozrnné pečivo – je zdrojem vlákniny a vitamínu B.