Zařaďte kešu do jídelníčku – skvěle chutnají, jsou bohaté na vitamin K a pomáhají v boji s cholesterolem

by redakce
4 minutes read
Zařaďte kešu do jídelníčku – skvěle chutnají, jsou bohaté na vitamin K a pomáhají v boji s cholesterolem

Pyšní se krémovou a jemnou chutí, slastně křupají a prospívají našemu zdraví. Poradíme vám, jak vybrat kvalitní kešu oříšky a jak s nimi naložit v kuchyni.

Odkud kešu pochází?

Na plantážích Brazílie, západní Afriky a dalších tropických oblastech rostou mohutné stromy, tzv. ledvinovníky západní, které plodí sladká kešu jablka. Svým tvarem připomínají spíše papriku a hodí se na výrobu marmelády nebo pálenky. Z jejich spodní strany visí plod v tenké slupce – oříšek kešu.

Drtivá část světové produkce kešu se pěstuje v afrických zemích. Kvůli nedostatku automatizace a financí Afričané kešu zpracovávají ručně, případně za pomoci jednoduchých nástrojů. Z toho důvodu většina plodů putuje do Vietnamu nebo Indie, kde jej zpracují stroje. Kvůli transportu je uhlíková stopa kešu vyšší než u jiných ořechů, dlouhá cesta neprospívá ani kvalitě nasbíraných plodů.

Africké kešu poznáte podle máslovější a jemnější struktury a oproti těm asijským budou více křupat. Obsahují totiž jen 5 % vlhkosti. Odlišíte je také podle vzhledu – vietnamské nebo indické plody, které zpracoval stroj, mají hladký a lesklý povrch. Africké budou hrubší a na jejich povrchu se mohou objevovat malé skvrnky od slupky.

Kvalitu kešu posuzujte podle pěti kritérií

Při výběru ořechů vás bude zajímat jejich chuť, vůně, barva, odstín a velikost. 

Před koupí kešu vždy na etiketě sledujte označení složené z písmen a čísel, například W320. Někteří dodavatelé ho na obale neuvádí, dávejte tedy pozor, ať nekoupíte nekvalitní kešu za vysokou cenu.

Písmena značí jakost plodu

Nejkvalitnější kešu bude označeno jako WW (White Wholes), případně pouze W. Nižší třídy potom nesou písmeno SW (Scorched Wholes).

Čísla značí velikost jader

Čím nižší číslo, tím robustnější ořech. Představuje počet jader na jednu libru (0,454 kg). Pokud tedy budeme pracovat s našim vzorovým číslem 320, v jedné navážené libře bude 300 až 320 kešu.

Kešu, bojovník za lidské zdraví

1. Kešu sníží špatný cholesterol

Plody ledvinovníku západního obsahují sloučeniny fytosterolů, které účinně zabraňují ukládání LDL cholesterolu v těle, tedy i vzniku žlučových kamenů a kardiovaskulárních onemocněních.

2. Jádra obsahují mnoho vitamínů a minerálů

Kešu jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a dalších látek, které naše tělo potřebuje. Díky železu, hořčíku a vitaminu K a E podpoří sílu vašich kostí a správné fungování organismu. Dvě hrsti kešu ořechů denně doplní 25 % denní dávky hořčíku.

3. Tuky a měď v kešu obstarají krásnou pleť a zdravý mozek

Přítomnost mědi a nejrůznějších antioxidantů napomáhá tvorbě kolagenu a pigmentu, jež zabraňují stárnutí pleti a posilují kvalitu vlasů.

Oleje v ořechu se potom postarají o vláčnost a pružnost pokožky, ale i správnou funkci mozku. Zdravé mastné kyseliny ovlivňují naši náladu a brání tvorbě úzkostí, depresí nebo demence.

4. Ořechem k zdravému zraku

Ke správné funkci našich očí a přirozené tvorbě UV filtru naše tělo potřebuje zinek. Nemusíte ho doplňovat uměle, stačí si pravidelně pochutnávat na špenátu, mořských plodech a rybách, hovězím mase nebo právě kešu. Pravidelnou konzumací těchto potravin se ochráníte před noční slepotou nebo makulární degenerací.

Experimentujte s kešu v kuchyni – hodí se do ovesné kaše, kari i proteinových tyčinek

Zobete kešu nejraději jen tak z misky u dobrého filmu? Naprosto chápeme. Zkuste je využít i při vaření. Hodí se do studené, teplé, slané i sladké kuchyně.

Oblíbenou snídaňovou ovesnou kaši ozvláštněte hrstí nasekaných kešu. Skvěle bude fungovat i kešu máslo – pořídíte ho čisté, ale i v kombinaci s čokoládou, brownie nebo třeba slaným karamelem. Doporučujeme ho uchovat na místě, kde běžně nechodíte – může se totiž stát, že ho se lžící navštívíte i několikrát za den.

Milujete-li sladké, zkuste kešu přidat do domácích RAW nebo proteinových tyčinek a do granoly. Nahradit ním můžete i část sušenek v korpusu na cheesecake.

Kešu ořechy si skvěle rozumí i se slanými indickými a asijskými jídly. Posypte nimi thajské kari, indický dhal nebo sýr paneer v krémové omáčce.

Nepřehlédněte - další zajímavé články

Zanechat komentář

* Zanecháním komentáře souhlasíte s ukládáním své přezdívky (jména, pojmenováním, příjmení apod.), včetně email adresy za účelem pouze technického rázu (blokovaní SPAM). Žádné údaje nejsou dále zpracovávané ani předávané třetím stranám. Přečtěte si Podmínky užívání a ochrana soukromí.