Obsah článku
Co je tuk?
Tuk je zásobárnou energie živočichů, rostlin i člověka. Ideální poměr tuků v organismu je asi 19-26% hmotnosti u žen a 12-18% hmotnosti u mužů. Existují dva různé typy tělesných tuků – hnědý a žlutý. Hnědý tuk je umístěn uvnitř organismu a je aktivní. Obsahuje mitochondrie, které produkují teplo a výsledkem toho dochází ke spalování energie. Žlutý tuk najdeme blíže k povrchu, je méně aktivní a častěji se hromadí. Ženy obvykle mívají vyšší poměr žlutého tuku než muži.
Důležitost tuků
Tuky jsou pro náš organismus nezbytně důležité, protože jsou spolu s bílkovinami a sacharidy základními živinami. Představují bohatý zdroj energie, pomáhají udržovat tělesnou teplotu nebo fungují jako mechanická ochrana vnitřních orgánů (tvoří jejich obal). Mají ale také na první pohled méně viditelné funkce – jsou stavební složkou některých hormonů a napomáhají správnému využívání vitaminů rozpustných v tucích. Známe dva správné tuky nezbytné pro dobrou kondici organismu: Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny. Správné tuky jsou v přeměňovány v prostaglandin (PG), což je látka podobná růstovému hormonu, která pomáhá udržovat řídkost krve a tím působí jako prevence ucpávání tepen, nízkého krevního tlaku, regulace cholesterolu a tuku v krvi, prevence zánětů a podpora funkce imunitního systému a regulace cukru v krvi.
Strava a tuky
V naší stravě by měly tuky tvořit 30-35% z celkového denního příjmu energie. Průměrný obsah správných tuků v každodenní stravě by měl činit asi 30-40g. Obsah tuků v potravinově bohatších vrstvách obyvatelstva bývá často téměř 4x vyšší. Maximálně 1/3 denního příjmu by měla být hrazena tuky živočišnými (uzenin, tučné mléčné výrobky, máslo, slanina..). V těchto tucích převažují tzv. nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a také sami cholesterol obsahují, a tím hrozí i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Naše tělo je potřebuje jen v omezeném množství, proto bychom jich měli konzumovat co nejméně. Zbývající 2/3 by měly tvořit kvalitní tuky rostlinné, které cholesterol neobsahují. Navíc v nich převažují tzv. nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování cholesterolu v krvi.
Čím více obsahuje tuk nasycených mastných kyselin, tím je tužší, naopak tekutější tuky obsahují více kyselin nenasycených. Proto jsou tuky živočišného původu (máslo, sádlo, lůj) tužší ( s výjimkou rybího oleje) a rostlinné oleje tekuté (s výjimkou palmového másla). V každém gramu tuku najdete 9 kalorií. Tuk poskytuje dvakrát větší množství využitelné energie než karbohydráty a protein. Přispívá ke zlepšení stravitelnosti, struktury i vůně mnoha potravin. Rovněž zpomaluje proces trávení, protože po určitou dobu po jídle způsobuje nasycení.
Důležitý je výběr tuků
Důležitý je nejen správný výběr tuků, ale i jejich použití. Nesprávným použitím se totiž cenné látky ve zdravých rostlinných olejích a tucích mohou znehodnotit. Zde uvádíme, které tuky jsou vhodné ke kterému použití:
K namazání na chléb a pečivo, do pomazánek a omaštění hotových pokrmů:
Rostlinné tuky s obsahem 25-80% tuku.
Na přípravu salátů nebo domácí majonézy:
Kvalitní rostlinné oleje, nejlépe panenské (nerafinované), kokosový olej.
Pečení a dušení masa:
Rostlinné oleje a rostlinné tuky s obsahem tuku více než 70%
Dlouhodobé smažení/pečení a fritování:
Rostlinné oleje a tuky pro tyto úpravy určené – je uvedeno na obale! Čtěte pozorně.
Teplo, světlo a kyslík ničí nezbytné mastné kyseliny, proto je dobré uchovávat tuky ve tmavých nádobách.
Rostlinné oleje tak, jak je známe z láhví v obchodech, se vyrábějí z nejrůznějších semen, ořechů nebo bobulí. Známe oleje olivové, řepkové, slunečnicové, světlicové, sójové, lněný olej, dýňový, ořechový aj.
Snažte se kupovat kvalitní oleje, lokální výroby. Ty z obchodu jsou většinou staré a již zoxidované (typická nahořkla chuť).